De flesta känner säkert igen sig i att då och då stå i matbutiken och fundera på vad som finns därhemma i kylskåpet. ”Hur var det nu, hade vi mjölk eller inte? Skulle jag köpa ägg? Visst har vi gullök, eller vänta, var det rödlök…?”

Mer Raspberry Pi: Så bygger du en magisk spegel som visar nyheter

Känns scenariot bekant? Visst vore det skönt om du i sådana situationer kunde hala fram mobiltelefonen ur fickan, ta en snabb titt på displayen och få svaren direkt? Med den lilla enkortsdatorn Raspberry Pi och några simpla tillbehör är du inte mer än 30 minuter från att kunna göra precis det. I den här guiden kommer vi att visa hur du förvandlar din Raspberry Pi till en kylskåpskamera som enkelt går att kika in på även utanför hemmanätverket.

Raspberry pi kylkamera
Mjölkvakt. Med en Raspberry Pi i kylen behöver du aldrig fundera om mjölken är slut eller inte.

Det här behöver du
För att snickra ihop din kylskåpskamera behöver du följande:

  • En Raspberry Pi Model 3 eller senare med operativsystemet Raspbian installerat. Raspberry Pi 4 Model B kostar 449 kronor hos Netonnet. Har du en äldre modell av Raspberry Pi fungerar det också men då måste du komplettera enheten med en wifi-adapter.
  • Skärm, hdmi-kabel, tangentbord och mus för att kunna göra konfigurationer i din Raspberry Pi.
  • Usb-webbkamera eller en Raspberry Pi Camera Module. Vi använder den sistnämnda i den här guiden men en kamera med bättre vidvinkel är att rekommendera för att du ska få en så heltäckande bild av din kyl som möjligt. Raspberry Pi:s kameramodul kostar 299 kronor hos Netonnet.
  • Led-lampa med usb-anslutning. Till exempel den här för 59 kronor hos 24.se.
  • Ett uppladdningsbart batteripaket för att kunna förse din Raspberry Pi med ström när den ligger i kylen. Förslagsvis en så stark modell som möjligt för att undvika risken att den inte orkar driva din Raspberry Pi. Vi använder en modell på 10 000 mAh. Till exempel den här powerbanken från Arctic Tern för 445 kronor hos Outnorth.
  • Mobilapplikationen Raspicam Remote om du äger en Android-telefon, eller Berrycam om du äger en IOS-enhet. Vi kommer att visa hur du kommer igång med båda versionerna.
  • En dator för att kunna komma åt webbgränssnittet i din router. Detta behövs bara för dig som planerar att göra en portvidarebefordran.
Raspberry pi kylkamera
Lättmonterad. Det går fort att sätta ihop sin egen kylkamera, om du inte vill slopa batteriet helt och hållet och bygga en egen, mer permanent strömlösning i kylen för din Raspberry Pi förstås.

Montera din kylkamera
Monteringen är superenkel. Som strömförsörjning använder vi ett uppladdningsbart batteripaket till vår Raspberry Pi. Då slipper vi trixa med elektroniken i kylen. Batteripaketet ansluter vi via en av usb-utgångarna på vår Raspberry Pi.

Missa inte: Fler Raspberry Pi-projekt du kan göra själv

För att bilderna vi fångar inifrån kylen inte ska vara kolsvarta använder vi en led-lampa som vi också ansluter via en av usb-utgångarna. Vilken typ av led-lampa är helt upp till dig – det viktigaste är att den får plats och har usb-anslutning. Vår modell är en enkel variant i storlek av en tandborste, och vars skaft går att böja. Har du en webbkamera ansluts även den via usb och kör du med en Raspberry Pi Camera Module ansluts den via ett gränssnitt på kortets ovansida. Kontrollera att batteripaketet klarar av att driva enheten.

Raspberry Pi kylkamera
Ljuskälla. Utan en lampa kopplad till din Raspberry Pi kommer kylskåpskameran inte vara till stor nytta.

Med det gjort är monteringen klar. För att se vad som finns i kylen behöver du ladda ned en applikation till mobilen. Det finns som vi nämnde olika appar beroende på om du har en Android-telefon eller IOS-enhet. Funktionaliteten i apparna är väldigt lika varandra men installationen ser lite annorlunda ut. Vi börjar med att visa hur du använder appen Raspicam Remote för Android.