Vi är många som har ganska dålig koll på våra foton. Vi tar en massa bilder både i vardagen och på resan, men när vi några år senare hittar en intressant bild i en osorterad mapp på hårddisken har vi inte alltid koll på var den är tagen.

Har du använt din smarta mobiltelefon eller en modern digitalkamera behöver du inte sväva i okunnighet. Dessa lagrar nämligen inte bara information om när en bild togs utan även var det skedde.

Hemligheten bakom det här är en standard som kallas för exif (exchangeable image file format). Vad det handlar om är att våra bildfiler även innehåller en del extra information. Förutom tid och datum finns här även en hel del tekniska uppgifter om bilden, exempelvis bildupplösning, slutartid och bländartal.

Läs även: 7 sätt att avslöja virala bluffar

Det smarta är att exif är en vedertagen standard, vilket gör att informationen går lätt att dela – oavsett vilket märke det är på mobilen eller vilket program du har i datorn. Du kan alltså flytta bildfilen mellan olika enheter men ändå har kvar informationen.

Kolla platsen

Numera har alla smarta mobiler en inbyggd gps-mottagare och samma sak gäller många digitalkameror. Även den här informationen kan skrivas in i bildfilen exif-fil, vilket betyder att du kan se exakt var bilden är tagen.

Platsinformationen skrivs som koordinater. Du kan alltså se platsen utifrån latituden (nord-syd) longituden (öst-väst). För oss vanliga dödliga säger de här siffrorna inte speciellt mycket, men lyckligtvis finns det både program och webbtjänster som kan omvandla informationen till en markering på en karta. Vi tipsar om sex olika vägar att gå, men om du använder andra program, appar eller tjänster är det ganska troligt att även de på liknande sätt kan visa samma information.

Gör bilderna anonyma

En digitalbild innehåller som sagt mycket extra information, och om du ogillar att dela den med andra kan du rensa filen direkt i Windows – innan du exempelvis skickar den vidare till andra.


Egenskaper
Du kan enkelt ta bort den information som visas i filens egenskaper.

Öppna bara Utforskaren och högerklicka på bildfilen. Välj Egenskaper och öppna Information så ser du vad som finns lagrat. Du raderar filen genom att klicka på Ta bort egenskaper och personliga uppgifter. Som du ser kan du skapa en tom kopia av filen – eller manuellt välja vad som ska tas bort.

Vill du aldrig spara platsinformation i dina bilder kan du som regel slå av funktionen direkt i telefonens kameraapp. Öppna inställningarna och leta efter ett alternativ som heter Spara plats eller något liknande.