Testad produkt: Asus VivoBook S15 S530UN-BQ083T
Pris: Från 9 990 kronor hos Prisjakt.

Vi testar inte enskilda mellanklass-laptops så ofta. Kanske mindre än vi egentligen borde, men det är för det mesta så pass lite som är nytt och intressant med dem. Vi spar dessa till våra stora jämförande tester några gånger per år istället. Men då och då är det en som fångar vårt intresse. Som denna 15-tums Vivobook S530U från Asus, som nyligen började säljas.

I ett hav av svart, grått och aluminium sticker den ut med en uppfriskande grön ton, från dämpat grågrön i huvuddelen av chassit till klargrön på gränsen till turkos utmed kanterna. Den ska också finnas i grått, en svart och en rödgrått, men det verkar bara vara den gröna som är aktuell i Sverige.

Seriös stil trots allt

Det är en slimmad 15-tummare med slipad aluminium i skärmlocket, läckert mönstrade plastytor med metallglans och god kvalitetskänsla runt musplatta och tangentbord. Musplattan är i matt glas och vi får tunna marginalen runtom bildskärmen. Fäller vi upp skärmlocket lyfter den upp datorn i bakkant så vi får en snäppet bättre ergonomi.

Asus Vivobook S15
Asus Vivobook S15, från dovt grågrön till ljust klargrön.

Någon dator för jobbet är det inte egentligen, den har inga speciella business-egenskaper, men vi skulle gärna se en bunt sådana på svenska kontor. Där kan det behövas en och annan färgklick.

Musplatta och tangentbord är snygga, och bockar av allt vi vill ha funktionsmässigt – bakbelysning, nummertangentbord på sidan, och stor yta på musplattan. Men båda delarna har några praktiska problem. Tangentbordets bakbelysning är inte så kraftfull som vi hoppats, en del knappar sitter onödigt trångt placerade och responsen i knapparna är rätt så svag. Musplattan har vissa problem med friktion i ytan och en aning släpighet i responsen.

Musplattan har även en fingeravtrycksläsare inbyggd i ena hörnet. Det är givetvis ett plus, men placeringen är inte helt optimal. Många tillverkare gör så, och det är för att spara pengar, det är billigare att bygga in den i musplattan än att ha separat hål i chassit för modeller med läsare – men särskilt praktiskt för användaren är det inte.

Snabb men kunde vara bättre

Prestandamässigt är Vivobook S530U en grundläggande men bra laptop. Den har en fyrkärnig Intel Core i5-processor ur Kaby Lake Refresh-generationen. Inte det kraftfullaste vi sett i en 15-tummare, men långt ifrån det långsammaste. Datorn verkar ha tre kylningslägen: helt tyst vid enklare användning, svagt sus från fläktar då och då, eller fullt blås som väsnas en hel del när hårdvaran pressas.

Tillsammans med pigga ddr4-minnen och extra skjuts i prestandan med Gefore MX150-grafik ger den oss solida prestanda för att till exempel redigera bilder i Photoshop eller för att klippa enklare video, om du håller dig undan 4k-film och har tålamod vid konvertering och rendering.

Snarare är det andra faktorer som blir mer begränsande, som en ssd på 256 GB som inte hör till de snabbare, och en1080p-bildskärm som är bättre lämpad för att surfa jobba i Office på än för kreativt skapande.

Asus Vivobook S15
Skärmkonstruktionen ger ergonomisk lutning.

Blandad kvalitet
Skärmen ligger även en bra bit under srgb-standard i färgomfång, vilket gör att den inte är optimal för filmtittande. Den duger fint för vardagligt bruk, men det finnas bättre laptops på den punkten, även i samma prisklass.

Vi får dock jämn bakbelysning utan flammighet i kanterna, vilket är ovanligt på 15-tumsskärmar och uppåt, om de inte är extra dyra. Ljusstyrkan är varken extremt hög eller låg, som mest ligger den på ungefär 220 cd/m2. Det lär ge problem i starkt ljus, så vill du jobba utomhus bör du söka upp skugga.

Du lär också behöva ha nära till eluttag, eftersom datorn har rätt så litet batteri på 42 Wh. Gör vi tunga jobb och pressar processor och grafik till max räcker den under två timmar på en laddning. Däremot har Asus gjort ett utmärkt jobb med strömsnål drift om vi bara vill köra lite Word och dämpar ner skärmen. Då räcker batteriet hela 15 timmar för oss.

För övrigt är det högst ordinär klass på funktionsutbudet. Vi får två usb-3-portar (varav en är usb-c), två usb-2-portar samt hdmi-utgång. På sidan sitter en mikro-sd-kortläsare, vilket är lite ovanligt. Oftare är det större standard-sd i en så här stor dator. Webbkameran på 720p gör ett dugligt jobb, men har lite problem med färgtemperaturer, och ljudupptagningen är god.

Asus Vivobook S15
Musplatta och fingeravtrycksläsare i ett. Lite irriterande, men bättre än ingen fingeravtrycksläsare alls.

Tveksamt ljud
Datorns högtalare är en besvikelse. De ger oss ett platt ljud där diskanten kommer bort, och även om bas och mellanregister är fylligt så saknas det detaljer. Det är lite märkligt, Asus brukar vara bättre på ljud i sina laptops, även i budgetklass. Det finns två appar för att ställa in ljudbilden, men hur vi än gör så låter det aldrig särskilt bra. Bäst är bio-läget, som fungerar bättre även för att spela upp musik.

Datorn levereras relativt fri från extraprogram. Netflix, gratis WPS Office och Linkedin är förinstallerade, samt en handfull appar för att bland annat ställa in ljud, bild och tangentbordskommandon. Men de tar bara upp plats på hårddisken, och kräver inga systemresurser under drift.

Sedan går fler extraprogram att installera via en specialapp som heter Asus Gift Box, om du vill ha dem. Där finns både gratisprogram och rabatter på en del bra kommersiella program. Där hade vi gärna sett att de redan förinstallerade tredjepartsapparna funnits istället, men på det stora hela är Asus ingen stor bloatware-syndare.

Omdöme

För precis under 10 000 kronor levererar Vivobook S15 ungefär vad vi förväntar oss, även om mer ramminne eller snäppet vassare grafik hade varit välkommet. Det enda som egentligen sticker ut positivt är designen. Den har en del små missar i den praktiska användningen; skärmen är bara knappt godkänt för prisklassen, ljudet inte så bra som vi är vana vid från Asus, och den erbjuder inga speciella funktioner som gör att den blir ett bättre val än konkurrenterna.

Fler tester:
Jämförande test: Bästa laptop just nu
Jämförande test: Bästa laptop under 7000 kronor
Jämförande test: Bästa laptop under 10 000 kronor
Jämförande test: Bästa ultrabook-laptop under 20 000 kronor

Fakta Asus Vivobook S15 S530UN-BQ083T

Testad: Oktober 2018
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i5-8250U, 1,6 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620 / Geforce MX150, 2 GB
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3.1 gen 1 typ c, usb 3.0, 2 st usb 2.0, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteritid: 1h 30min (hög belastning), 15h 15min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-39 dBa
Storlek: 36,1 x 24,4 x 1,8 cm
Vikt: 1,69 kg
Rek. pris: 10 000 kr
Pris: Från 9 990 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 7,80 poäng
Geekbench 4: 12 507 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 57,07 fps
Disk, läsning: 237,9 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Snygg, slimmad och färgglad
Goda grundprestanda
För det mesta tyst drift

minus

Stumt tangentbord
Ingen vidare bildskärm
Trista högtalare

Betyg 7 av 10

Asus VivoBook S15 S530UN-BQ083T Pris vid test: 9990 kr.

Bästa pris just nu: 7986 kr