Facebook har kommit långt sedan starten 2004. Tjänsten har utvecklats och byggts ut ordentligt. Men det gäller att vara medveten om att det inte är du som är kunden. Du är i själva verket produkten som företaget säljer vidare till sina annonsörer.

Inga data om dig lämnas förstås ut till andra, men däremot måste Facebook veta så mycket som möjligt om dig för att kunna rikta sina kunders annonser rätt. För detta ändamål sparas en hel massa information.

Du har själv rätt att ta del av denna information och kan hämta hem den för att titta närmare på vad de vet om dig. Var dock beredd på att det är oerhört mycket data – artikelförfattarens fil är 94 megabyte stor…

Av den anledningen tar det också väldigt lång tid att sammanställa dina data. Du får flera e-postmeddelanden under processen och kan så småningom ladda ned din fil, som är i zip-format. I den finns en mängd filer i html-format. Samtliga kan enkelt beskådas i valfri webbläsare genom att dubbelklicka på index.html.

Facebook

1. Inställningar

Starta Facebook i webbläsaren och klicka på den lilla nedåtpilen uppe till höger. Välj Inställningar. Klicka på Din Facebook-information till vänster.


Facebook

2. Välj

Klicka på Ladda ned din information. Nu har du möjlighet att välja alla dina data eller att avmarkera det du inte vill ha med bockarna till höger. Klicka sedan på Skapa fil.


Facebook

3. Vänta

Facebook jobbar sedan en bra stund med att sammanställa informationen. Du får besked både via e-post och i Facebookgränssnittet när det är klart för nedladdning.


Facebook

4. Hämta

På samma ställe klickar du sedan på Ladda ned. En dialogruta öppnas där du måste ange ditt lösenord. Därefter kan du välja var du vill spara filen. Efter nedladdning har du en del att gå igenom…