Om du gillar färgen i en bild och vill använda den som en accentfärg i Windows, utnyttja den för diagram som du skapar i Word eller använda den för att färgsätta något annat, måste du hitta den exakta koden för den. Det finns många program som låter dig välja en färg från en bild, men Windows 10 har redan ett inbyggt – Paint.

De färger du ser på skrivbordet, på en webbplats eller i en bild har alla ett visst nummer som du kan använda för att referera till dem. Naturligtvis kan ingen komma ihåg färgkoden för en färg, utom möjligtvis vitt, som är FFFFFF, eller svart, som är 000000. Detta är de hexadecimala värdena för dessa färger.

När du väl tagit reda på en färgs hexvärde är det enkelt att sedan använda exakt samma färg i andra sammanhang, som på en webbsida. Ibland används i stället en färgs rgb-värden, men det är enkelt att konvertera.

I exemplet tar vi reda på det hexadecimala värdet för den gula färgen i PC för Allas logotyp, som är FECC15.

Färger

1. Öppna Paint

Starta Windows inbyggda klassiker, programmet Paint, och öppna eller klistra in den bild som innehåller din önskade färg.


Färger

2. Färgblandaren

Klicka på det lilla verktyget som ser ut som en pipett och klicka sedan på aktuell färg i bilden. Färgen väljs som Färg 1.


Färger

3. Redigera

Klicka sedan på Redigera färger. Ett fönster med samma namn öppnas och längst ned till höger ser du de tre rgb-koderna (rött, grönt och blått) för din färg.


Färger

4. Konvertera

Behöver du i stället färgens hexkod, starta Google och skriv rgb to hex. I färgrutan till vänster kan du nu ändra färgsiffrorna och få fram det hexadecimala värdet ovanför.