Videoredigeringsprogram är oftast dyra och även om det också går att hitta gratisvarianter är de inte alltid enkla att hantera. Om dina krav är små kan du klara dig med Windows.

Om du exempelvis bara behöver sammanfoga två filmer som du tagit kan du använda appen Foton i Windows 10. Den har utökats och fått allt fler funktioner och även om det inte är riktigt vad den är avsedd för går det utmärkt att använda den till detta.

Vi ska utnyttja en funktion som egentligen är till för att göra korta filmsnuttar med musik till, men som kan fås att göra mycket mer än så.

Börja med att kopiera de filmer du vill foga ihop till samma mapp. Detta är inte helt nödvändigt, men det gör proceduren enklare och det hela blir lite bättre organiserat.

Film

1. Starta

Öppna appen Foton och gå till fliken Mappar. Klicka på Lägg till en mapp och bläddra fram mappen med dina filmer. Det tar en stund och sedan finns den bland övriga mappar.


Film

2. Skapa

Klicka på Skapa och välj Anpassad video med musik. Markera de filmer du vill sammanfoga och klicka på Skapa igen. Namnge ditt projekt. Detta skapar en hårt trimmad film, vilket inte är vad du vill.


Film

3. Radera

Högerklicka på de ingående filmerna i nederkanten och ta bort dem. Dra sedan dit dem igen från projektbiblioteket. Klicka på högtalarikonen och dra ned musiken till noll.


Film

4. Skriv ut

Klicka på temaikonen (färgpaletten) och välj Inget tema. Klicka på exportikonen och välj en filstorlek. Sedan är det bara att avvakta medan sammanslagningsjobbet görs. Slutligen får du veta var den sparats.