Kameran, väckarklockan, kalendern… De senaste åren har allt fler prylar ersatts av den smarta mobilen och nu är det dags för en till: plånboken. Vi kan sedan tidigare betala med Apple Pay och Samsung Pay – och nu lanseras även Google Pay i Sverige.

Upplägget är enkelt: Du installerar en app i telefonen och kopplar den till ett betalkort. Din mobil blir då ett virtuellt betalkort som du använder både i nätbutiker och i alla fysiska butiker som har kontaktlösa kortläsare.

Att betala kontaktlöst är det som kallas att blippa. Om ditt betalkort har en wifi-liknade symbol räcker det som bekant med att du håller det intill betalterminalen för att betala. Kortet innehåller nämligen en teknik som kallas nfc (near-field communication) och samma teknik finns även i moderna mobiltelefoner. Har du en sådan kan du hålla upp telefonen i stället för betalkortet – och betalar du en liten summa behöver du inte ens slå någon kod.

Alla mobiler

Precis som Apples och Samsungs lösningar fungerar Google Pay med alla terminaler där du kan blippa, men till skillnad från konkurrenterna är den inte låst till ett visst mobilmärke. Google Pay fungerar på alla mobiler som har nfc och minst Android 5.0 – och på vissa smartklockor. (I USA finns Google Pay också för Iphone.)

Nackdelen är att det bara finns två anslutna banker: Nordea och Länsförsäkringar Bank. På sikt kan vi förstås räkna med fler banker – liksom att andra företag ansluter sig. Google Pay är nämligen gjort för att även hantera kundkort, flygbonuskort, presentkort och annat som fyller våra plånböcker i dag.


4 viktiga säkerhetstips

Google Pay
  • Känns det obehagligt att en app kan dra pengar automatiskt kan du stänga av telefonens nfc-funktion när du inte ska betala. Du gör det under Inställningar, Enhetsanslutning, NFC. Lägger du till en nfc-knapp bland dina genvägar högst upp på skärmen så kan du snabbt slå på eller av tjänsten.
  • Med tanke på att mobilen kan sköta betalningar blir det extra viktigt att vara försiktig och att ha ett bra skärmlås, vilket du ställer in under Inställningar, Låsskärm och säkerhet, Skärmlås.
  • Har du förlorat din mobil? Spärra den genom att surfa till www.android.com/find och följa instruktionerna.
  • Är du orolig för din integritet? Skaffa inte Google Pay alls! Ju fler Google-tjänster du använder, desto mer kunskap om dig kan företaget förstås samla på sig.