HP Pavilion 27 är en allt-i-ett-pc som vi sett i olika upplagor under åren men som vi aldrig kommit oss för att testa. 2018 års modell har dock fått en design som direkt sticker ut och drar blickarna till sig. Den har en slimmad skärmdel, och i nederkant sticker det ut en kantig låda både fram- och baktill.

På framsidan handlar det om en soundbar klädd i textil, och på baksidan själva datorn bakom ett yttre i samma vita plast som skärmen är täckt av. Vi har svårt att säga om det här är snyggt eller bara märkligt. 

Står stiligt men svajigt

HP ska också ha eloge för att de gett baksidan design-omsorg. Det gör att den kan placeras hur som helst utan att du behöver skämmas. Alltsammans står på en fot i matt metall med bred bas och en tunn hals i metall.

HP Pavilion 27
De två bokstavligen talat utstickande designelementen; dator baktill, högtalare framtiil.

Den är tyvärr inte superstadig, utan skärmen har en tendens att svaja om vi stöter till den. Skärmen går att tilta 25 grader bakåt och fem grader framåt men går inte att vrida i sidled eller höja och sänka.

Bakom skärmen mitt på ovansidan, döljer det sig en panel som kan dras upp och som innehåller en 720p-webbkamera och en ir-kamera för inloggning med ansiktsigenkänning i Windows Hello. Kameran gör ett godkänt jobb, men är inget speciellt. Den har bra färgåtergivning och ljushantering men lite brusig bild. Mikrofonerna som också sitter i panelen ger tydlig, om än lite tunn, röstupptaging.

Alla anslutningar sitter på baksidan. Här hittar vi två usb-c, tre usb-3-portar – varav en har extra spänning för att kunna ladda batterier eller driva ner strömkrävande externa tillbehör – samt ett hörlursuttag och en ethernetport. Vi har hdmi både ut och in, så du kan koppla till mer skärm, eller exempel mobilen eller spelkonsolen.

HP Pavilion 27
Webbkameran trycks ner och dras upp manuellt. 

Sex kärnor råkraft

En allt-i-ett i denna klass är för det mesta byggd på laptop-hårdvara, men med möjligheten att bygga den lite rymligare så att kylning kan bli effektivare och fläktar tystare. Men Pavilion 27 har faktiskt Intel Core i7 8700T som bas, en sexkärnig processor i nya Coffee Lake-generationen. Datorn har en 256 GB ssd som inte är extremt snabb men som gör jobbet problemfritt, och en extra mekanisk disk på 1 TB.

Tillsammans med 16 GB ddr4-minnen och Geforce GTX 1050-grafik tuggar processorn sig med lätthet igenom det mesta – och det utan att någonsin bli särskilt högljudd i kylningen. Datorn hanterar till och med tunga krävande spel, så länge grafiken är väl optimerad och du tar det lugnt med de mest krävande effekterna.

Skärmen är en rätt så ljusstark panel, specificerad som 300 cd/m2 och det ser ut att stämma. Jämn bakbelysning, god kontrast och jämna toner i färgskalor ger den också plus i kanten. Färgomfånget är dock inte så stort, utan passar bäst för kontorsjobb, surf och film.

HP Pavilion 27
All elektronik förutom själva skärmpanelen och webbkameramodulen sitter i nedre tredjedelen av datorn.

Kunde låta mycket bättre

Högtalarna är lite av en besvikelse, här verkar HP ha lagt ner mer tid på designen än på ljudbilden. Vi får bra tryck i basen och rejäl volym, men de riktigt låga frekvenserna försvinner och diskanten saknar detaljer. Det går att trycka upp den lite i ett ljudinställningsprogram, men bara lite.

HP skickar med en uppsättning, trådlös mus och tangentbord som kommunicerar med datorn via mikromottagare som tar upp en usb-plats. Så här gör nästan alla pc-tillverkare istället för att ha färdigparkopplade bluetooth-tillbehör. Vi begriper inte riktigt varför.

Pavilion 27
Pavilion 27 är en stilren upplevelse på skrivbordet. 

Å andra sidan kan du nog vilja byta ut de som medföljer mot dina egna. Tangentbordet är stadigt men lite för kompakt och med vag klickkänsla i knapparna. Musen är funktionell och ger god kontroll., men är förvånansvärt obekväm med vassa kanter runtom.

Pavilion 27 levereras med Windows 10 Home, och här lär du behöva gå lös på den med sopkvast, för vi får med en hel del bloatware. Netflix är förinstallerat oavsett om du är intresserad eller ej, likaså 30 dagars prova-på-version av ett säkerhetspaket. Utöver det får vi också en drös med ointressanta småspel, samt reklamlänkar till Booking.com och Amazon. Två saker ger dock mervärde: ett år Office 365 Personal och ett år Dropbox med 25 GB lagringsplats.

Omdöme

Nya Pavilion 27 säljs än så länge bara på HP:s webb och leveranser ska börja nu tidigt i november. Med ett pris på 16 990 kronor får vi ovanligt mycket prestanda i ett slimmat och snyggt skal, men vi hade hoppats mer på både bildskärmen och ljudet. Bloatware-situationen är ett klart irritationsmoment, men det är sådant en användare med lite Windows-koll kan göra något åt själv.

HP Pavilion 27
Mus och tangentbord är snygga, men inte särskilt bekväma.

Fakta HP Pavilion 27-xa0012no

Testad: Oktober 2018
Tillverkare: HP
Produkttyp: Alli-i-ett-pc
Processor: Intel Core i7-8700T, 2,4 GHz hexa core
Grafik: Geforce GTX 1050, 4 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, 1 TB hdd 7200 rpm, plats för sd-kort
Bildskärm: 27 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Skärmupphängning: 30 grader tilt
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 3st usb 3.0, lan, hdmi in, hdmi ut,
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Trådlös mus och tangentbord, 1 år Microsoft Office 365 Personal, 1 år Dropbox 25 GB
Ljudnivå: 29-34 dBa
Storlek: 61,2 x 19,4 x 48,3 cm
Vikt: 7,65 kg
Pris: 16 990 kr på HP.se

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 11,24 poäng
Geekbench 4: 22 040 poäng
Cinebench 11.5, grafik (OpenGL): 78,73 fps
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 5 691 ponäg
3dmark Time Spy (DirectX 12): 1 909 poäng
Disk, läsning: 349,1 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Stilren, annorlunda design.
Bra prestanda.
Gott om lagring.
Tyst drift.

minus

Platt och trist ljud.
Inte så bekväm mus och tangentbord.
En hel del bloatware.

Betyg 4 av 5