Mobilt Bank-ID har det senaste året lett till en våg av bedrägerier, där personer blir uppringda av någon som påstår sig jobba på till exempel banken. De säger att något har hänt som gör att du snabbt måste legitimera dig, och ber dig öppna Bank-ID-appen.

Läs mer: Många lurade med bank-id – här är läsarnas värsta historier

Nu har svenska Polisen delat en video på Youtube med en röstinspelning som en vaken medborgare gjorde när han förstod att han hade en bedragare på tråden.

I inspelningen säger personen som ringer att han kommer från ”Swedbank Sparbankerna” och ställer lite allmänna frågor om målet trivs med banken och annat. Sedan går han över till att fråga om personen även har en annan bank, och jo då han har Ica-banken också. Då säger bedragaren att Ica-banken är ett dotterbolag till Swedbank och nu har de infört ett nytt säkerhetssystem för att skydda kundernas konton.

Det enda som krävs för att aktivera systemet är, så klart, att de legitimerar sig. Så om farbror bara är snäll och öppnar mobilt Bank-ID och godkänner så blir allt bra.

Samtalet avslutas med att det tilltänkta brottsoffret kallar bedragaren en ”jävla idiot”.

Polisen, liksom vi och många andra, påpekar att du aldrig någonsin ska använda Bank-ID på uppmaning av någon annan. Ingen bank eller myndighet kommer be dig göra det, och gör någon det är det bäst att bara lägga på.