Det är inte bara musik- och filmindustrin som är ute efter att strypa tillgången till piratkopierat material på nätet. Det nederländska vetenskapsförlaget Elsevier tröttnade på att se sina texter olovligen publiceras på särskilda sökmotorer på nätet, och drog därför ett antal svenska internetoperatörer till Patent- och marknadsdomstolen för att få till en blockering av sajterna.

En av måltavlorna är Bahnhof, som föregår domslutet genom att stänga av tillgången till sökmotorn Sci Hub där Elseviers vetenskapliga skrifter cirkulerat flitigt.

Som bakgrund till beslutet har man det mål mellan film- och tv-branschen och dåvarande Bredbandsbolaget, som i februari 2017 resulterade i att operatören tvingades blockera Pirate Bay och flera andra fildelningssajter. Domslutet medförde också höga rättegångskostnader för Bredbandsbolaget – något Bahnhof säger sig vilja undvika genom att inte ta strid i frågan.

Jättetest: Bästa VPN-tjänster för att surfa anonymt och komma åt blockerade sajter

Operatören gör det dock inte utan att skapa friktion. I äkta Bahnhof-anda förkunnar man att en omedelbar blockering av Elseviers egen sajt genomförs i samma veva. Patent- och marknadsdomstolen stängs dessutom ute från operatörens egen domän bahnhof.se. Detta görs delvis för att lyfta fram den "trubbighet" som präglar dns-blockeringar som verktyg. De kan kringgås relativt enkelt genom att du använder en vpn-tjänst eller byter dns-server i datorn, menar Bahnhof, som även publicerat en guide till hur du gör.

Sedan tilltaget den 2 november har Bahnhof uppmärksammats internationellt för sitt agerande. Amerikanska Techcrunch beskriver det exempelvis som "en ny nivå av passiv svensk aggressivitet."