Testad produkt: Dovado WiFi XL Mesh Ki
Pris: 2 390 kronor hos Webhallen.

Mesh-nätverk för maxad wifi-täcking i hemmet har varit en av senaste årets hetaste trender. Tillverkare har en efter en presenterat snygga och smidiga lösningar som fokuserar på bra wifi och extra enkel hantering.

Svenska Dovado känner vi som en tillverkare av kompakta routrar med extra fokus på smart mobilitet. Deras routrar har utmärkt sig med brett stöd för mobilmodem på usb, möjlighet att använda ett annat wifi som wan, och smart hantering av växling mellan dessa alternativ och vanligt ethernet.

Dovado Wifi XL
Dovado Wifi XL är inte särskilt stor, namnet till trots. Det hör till de mindre mesh-paketen, både till kapacitet, storlek och pris,

Det innebär att du kan ha flera alternativ för internet-uppkoppling samtidigt, så att du har en reserv om din standarduppkoppling skulle gå ned. Möjligheten att ansluta via trådlöst wan är behändig om du till exempel vill kunna dela hotellets wifi med familjen.

 

En router, två pluggar

De funktionerna finns alla kvar i Wifi XL, vars basenhet är mycket lik Dovado Pro AC, med liknande format och samma wifi-kapacitet. Men det är en lite enklare dosa med en istället för två usb-kontakter och tre istället för fyra ethernet-portar. Den är också snäppet mer kompakt, har ett skal i matt, vit plast och sina två antenner inbyggda istället för fastskruvade baktill. På undersidan sitter gummifötter och hål för väggfäste, och den är enkel att placera ut eller montera på en vägg.

Förutom basenheten får du med två små dosor med eluttag på, tänkta att stoppa direkt i väggen, som om de vore extra kompakta homeplug-enheter. Men det här är ingen nätverk via elnätet utan wifi-förlängare som har stöd för mesh-koppling. Det gör att de är mer flexibla att montera, och det går utmärkt att plugga använda förlängningskabel om du inte vill ha den i fotledshöjd, vilket är vanlig placering för vägguttag.
 
Dovado Wifi XL

De två extra dosorna är parkopplade med routern direkt ur lådan och färdiga att använda. Nästan. Routern har ett förkonfigurerat nätverk med säkert lösenord, men vi rekommenderar ändå att du börjar med att byta lösenord för inloggning till själva administrationsgränssnittet.
 

Ingen klarhet i placeringen

Vid första användning rekommenderar Dovado att de extra noderna aktiveras genom att pluggas in i samma rum som routern. När allt är uppkopplat indikeras det med dioder på alla tre enheterna. Sedan kan du rycka ut förlängarna och placera dem där du vill ha dem.
Dovado Wifi XL
Den processen sker dock helt i blindo och vi får ingen som helst indikation på vad som är lagom avstånd. Det blir till att testa en konfiguration, göra mätningar runt om i hemmet, och flytta runt på enheterna för att se om det blir bättre eller sämre.

Dovado Pro XL har samma wifi-kapacitet som till exempel Google Wifi, det vill säga lagom för ett mindre hem eller lokal där det inte ska tankas ner tunga filer eller strömmas massor av 4k-material samtidigt.

Dovado WiFi XL Mesh Ki Pris vid test: 2390 kr.

Bästa pris just nu: 1979 kr