Wifi 6, eller 802.11ax som den tidigare kallades, är den nya standarden för trådlösa nätverk som nu är på väg att lanseras. Flera tillverkare av nätverksprodukter har redan börjat släppa routrar med stöd för tekniken, och de satsar på entusiast-kunderna med påkostade modeller.

Netgear är det senaste tillskottet, med två nya routrar med Wifi 6: Nighthawk AX8 och AX12.

Routrarna har en futuristisk design som påminner om Kylo Rens transportskepp i de nya Star Wars-filmerna och andra liknande science fiction-rymdskepp. Netgear säger att designen härrör från behovet att placera antennerna optimalt.

Routrarna hanterar upp till 6 gigabit per sekund total genomströmning fördelat på upp till 8 eller 12 samtidiga dataströmmar. För kabelnätverk finns flera gigabit-ethernetportar och AX12 har en kontakt för 5-gigabit-ethernet. Två usb 3.0-kontakter för skrivare och hårddiskar finns också, och routrarna kan styras med Alexa och Google Assistant om du så önskar.

Nighthawk AX8 släpps i december och kommer kosta omkring 4 500 kronor. AX12 kommer i början av nästa år och har inte fått ett pris än.