Finns det sökmotorer som är bättre än Google? Tveksamt. Finns det värdiga alternativ till Google? Absolut! Här är ett gäng sökmotorer med olika inriktning, kring allt från integritet till miljövänliga sökningar.

Privata sökmotorer

Google må vara bra på det de gör, men det finns en aspekt av företaget som har börjat skava allt mer på senaste, nämligen datainsamlingen. Google sparar i dag data om alla sina användare, och det betyder att i princip allt du gör online sparas någonstans hos Google. Det är därför inte konstigt att fler och fler sökmotorer som utlovar högre integritet och mindre eller ingen spårning har dykt upp. Här är några alternativ för privatare surf:

Duckduckgo – använder egna sökresultat och lovar att inte spåra användarna.

Startpage – använder Googles sökresultat, men skickar inte vidare information om dig till Google. Search Encrypt – även detta är en sökmotor som säger sig sätta integriteten först.

Searx – en sökmotor som bygger på öppen källkod med fokus på integritet.


Wolfram Alpha
Wolfram Alpha.

Vetenskap och statistik

Wolfram Alpha. Google är väldigt smart och vet ofta vad det är du vill hitta, även om du stavar fel eller formulerar dig klumpigt. Är du dock ute efter rent vetenskapliga resultat, grafer och annan hård fakta så finns det faktiskt en sökmotor som klår Google: Wolfram Alpha. Bara det faktum att du kan göra en sökning som ”what was the weather in stockholm on november 11, 1991” och få upp grafer över temperaturer det dygnet gör det här till en riktigt häftig och användbar sökmotor.


CC Search

Hitta upphovsrättsfria verk

CC Search. Det är inte alltid lätt att hitta bilder som får användas. Med Creative Commons Search kan du lätt söka igenom flera olika källor efter bilder med rättigheter som tillåter användning i olika sammanhang. Förutom Googles bildsök kan du även söka på Flickr, Pixabay, Sound Cloud och fler tjänster.
Swisscows
Swisscows.

Europeiska sökmotorer

Swisscows. Sisscows är en sökmotor som drivs av det schweiziska företaget Hulbee AG. I och med att sökmotorn är baserad i Schweiz utlovas hög säkerhet och integritet, inte minst eftersom det gör det svårare för USA att komma över datan.


Quant. Quant är en sökmotor från Frankrike som även den utger sig för att sätta integriteten först. Varken dina sökningar eller annan information om användarna sparas, enligt sökmotorn. Det betyder att du inte får lika personanpassade sökresultat, men ibland kan det kanske vara skönt att komma ur filterbubblan.


wiki
Wiki.com.

Faktasök

Wiki.com. Om du specifikt letar efter fakta och information till uppsatser eller bara är intresserad av hur något fungerar, då kan wiki.com vara något för dig. Det här är sökmotorn som endast söker bland Wikipedia och andra wiki-sajter. 


Ecosia
Ecosia.org.

Sök för miljömedvetna

Vad många nog inte tänker på när de knappar in sina sökningar i Google, är att företaget behöver enorma datorhallar runtom i hela världen. Dessa drar förstås ofattbart mycket energi. Ecosia är en sökmotor som åtminstone har ambitionen att vara bättre, och pengarna de drar in på sökningar använder de till att plantera träd.


dinosearch
Dinosearch.com.

Barnsäkra sökningar

Som alla vet kan en felsökning leda till de mörkaste av platser på internet, något som inte är helt optimalt för små barn. Det finns dock ett gäng sökmotorer som specialiserat sig på att filtrera resultat för att göra de barnvänliga. Två av dessa är Kids-search.com och dinosearch.com.