Det är lätt att bli fartblind när man som jag jobbar på en redaktion där vi dagligen får in nya spännande produkter att testa och skriva om. Där nyhetstipsen haglar in i mejlkorgen både från tillverkare och från er läsare.

När jag tittar i backspegeln för att sammanfatta året som gått slår det mig att flera nya trender slagit igenom i år samtidigt som produkter och lösningar som för bara ett år sedan var heta trender numera blivit standard.

På mobiltelefonsidan har de kinesiska tillverkarna fått ordentligt fotfäste i Sverige. Huawei har gått från klarhet till klarhet och med den nya modellen Huawei Mate 20 satte tillverkaren ordentlig press på både Samsung och Apple. Oneplus har också levererat riktigt bra modeller under året och snart kommer också Xiaomi att bli en stor spelare, var så säker.

Årets nygamla Iphone-lineup var väl inte jättespännande och inte heller de traditionella giganterna Samsung, LG och Sony har visat på så mycket nytänk på sistone i deras Androidmobiler. Det kommer inte att hålla länge till...

Våra smarta hem blir allt mer uppkopplade och förra årets Philips Hue-succé innebar att många i dag har smarta lampor i hemmen. Och äntligen finns Google Home med svensk röststyrning i form av Google Assistent. Jag är helt övertygad om att den här marknaden kommer att växa stort nästa år, stöd för röststyrning finns redan i massor av apparater omkring oss.

Frågan är om vi kommer att få se en större uppdatering av Apples Siri, och om Microsoft och Amazon också får ut sina röstassistenter på svenska under 2019.

Flera säkerhetsföretag erbjuder nu antivirusprogram inbyggda i routern, och här är vi bara i början av utvecklingen. Tyvärr fortsätter attacker i alla dess former, något vi sett mycket av och även skrivit en hel del om under året. Visst vore det skönt om vi kunde slippa en del av alla dessa säkerhetsprogram i våra datorer för att istället låta routern skydda oss? Och för att få ut mesta möjliga prestanda av våra datorer.

Under året som gått har vi testat ett antal supersnabba och läckra bärbara maskiner, några av höjdpunkterna har varit Lenovos Thinkpad X1 Carbon och Dell XPS 13 som båda var med i vårt senaste ultrabook-test.

Även om vi har testat många häftiga prylar under året så finns även en del områden som gjort mig besviken, där jag hade hoppats på förbättring. Strömningstjänsterna fortsätter att tappa när det gäller filmutbudet, och jag måste fortfarande prenumerera på ett gäng olika halvdåliga tjänster utan att få ihop ett utbud som känns acceptabelt.

På smarta hemmet-sidan är det fortfarande en djungel av olika standarder och protokoll. Att få prylar från olika tillverkare att prata med varandra är inte lätt, och i vissa fall helt omöjligt. En annan sak som jag och många av er läsare reagerat på under året är prisutvecklingen på mobiltelefoner i high end-segmentet. Dessa har dragit iväg till absurda nivåer, delvis på grund av det ständigt ökande behovet av dyrt lagringsminne, trots molnbaserade funktioner.

Vad tycker du har varit årets viktigaste produktlansering, och vilka trender tror du på till nästa år? Maila mig gärna och var med och påverka vad du tycker vi ska bevaka lite extra 2019!