Ända sedan HP för första gången presenterade Spetcre Folio har vi varit väldigt nyfikna på den. Vi fick redan då möjlighet att klämma och känna på dess unika yttre, men det ärt först nu när den släppts för försäljning som vi kan se hur den fungerar att använda.

I grund och botten är Spectre Folio en tunn och påkostad liten 13-tumsnotebook av lyxigare slag. Den har slimmad design, lättmetall i chassit, bra prestanda på hårdvaran, hög klass på tangentbord och mus, samt moderna anslutningar som thunderbolt 3.

>> Jämförande test: Bästa laptop
>> Jämförande test: Bästa laptop under 7000 kronor
>> Jämförande test: Bästa laptop under 10 000 kronor
>> Jämförande test: Bästa ultrabook-laptop under 20 000 kronor

Klädd i äkta läder

Det mest uppenbara som skiljer den från mängden är givetvis dess unika yttre hölje. Datorn är inbyggd i ett läderfodral, så att när vi slår ihop den ser den mer ut som en påkostad dokumentmapp än som en laptop.

HP Spectre Folio
Skärmen uppvikt och framåtskjuten till bioläge. Du har fortfarande musplatta för navigation, men tangentbordet är bakom skärmen.

Uppfälld sticker ett vanligt metallchassi ut, men bara delvis. Hela ytan runt musplattan är fortfarande lädertäckt, och datorn är fortfarande till häften nedsänkt i läderbakstycket. Det här är alltså enligt HP hundra procent äkta läder.

Det är inte helt problemfritt. Läder kan dra åt sig fukt och naggas i kanter och skarvar på ett sätt som inte metall eller plast gör, och vi kan utan problem sätta repor i ytan bara genom att dra med en tumnagel. De syns dock knappt i den naturligt mönstrade ytan.

Vikbar på nytt sätt

Det andra som sticker ut med Spectre Folio är en ny typ av skärmupphängning. Vid första anblick ser den ut som en helt vanlig notebook med gångjärn längst ned, men skärmen har en extra led halvvägs upp, så att den går att tippa bakåt och skjuta fram.

HP Spectre Folio

På så sätt kan vi få både fotoramläge med tangentbordet dolt men musplatta tillgänglig, eller fullt tablet-läge med datorn hopfälld men skärmen på utsidan. Det är givetvis en pekskärm, och en utmärkt pekpenna med tryckkänslighet och tilt-kontroll ingår i köpet.

HP har förståt att ingen någonsin använder en laptop som handhållen surfplatta, och i detta läge får vi en behaglig lutning på skärmen, som passar bra liggande på ett bord för att klottra anteckningar. Här hittar vi dock en liten designmiss: på-knappen sitter i tangentbordet, så går den i viloläge måste vi fälla upp datorn för att väcka den.

Kompetent skärm för mobila kontoret

Skärmen är i sig inte märkvärdig, men håller allmänt god klass. Det är en ips-panel på 1080p, täckt med blankt Gorilla Glass 4. En 4k-version ska lanseras senare, men på 13 tum känns det överdrivet. Vi får god ljusstyrka på ungefär 300 cd/2, vilket räcker för att undvika reflexer inomhus.

Vi får bra stuns i färgerna och övertygande kontrast. Den passar utmärkt för alla sorts kontorsjobb och surfande, och är också lyckad som filmskärm. Högtalarna, som alltid i HP levererade med Bang & Olufsen, ger oss rent och tydligt ljud, men med väldigt tunn bas. Det finns mobiltelefoner som ger oss fylligare klang, så det kompakta formatet är inte en ursäkt för det. När vi närmar oss maxvolym blir det också lite skränigt.

HP Spectre Folio
Det är lite oroande att usb-c-portarna sitter djupt in med en läderkant på ena sidan. Vi har hittills inte stött på några usb-c-kontakter som är för tjocka för att plugga in där, men risken för det finns. 

Amber Lake-processor övertygar
Det här är den första datorn vi fått in för test med Intels nya Amber Lake-processorer, den extra strömsnåla Y-serien av åttonde generationens Core. Vår testmodell har den vassaste av dessa, Core i7-8500Y. Amber Lake-processorerna kan inte jämföras med förra årets fyrkärniga Kaby Lake Refresh-processorer i ren datorkraft, men har en hel del andra fördelar.

För det första är de svalare och kräver inte aktiv kylning. För det andra är de påtagligt strömsnålare. Vi får ut tre timmar intensivt jobbande med hög ljusstyrka, och vid sparsam körning, ordbehandlig och enstaka surfande på låg ljusstyrka, levererar den nästan 20 timmar jobbtid. HP själva uppger 18 timmar.

För det tredje har Amber Lake fått inbyggt stöd för nya tekniker, som gör det enklare och billigare för tillverkare att stoppa in sådant som thunderbolt 3 och extra snabbt wifi i datorerna. Här får vi 2x2 mimo-stöd för wifi, vilket är snabbt men inte det snabbaste just nu.

Ett par dyrare modeller av Spectre Folio har också lte-modem, men det får vi inte här. Det finns också modeller med 16 GB minne istället för våra 8 GB, och de med 512 GB ssd istället för våra 256 GB. Ssd:n är i bägge fallen riktigt snabb, av pcie m2-typ med läshastighet en bra bit över en gigabyte per sekund.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning