Som vi berättade på föregående sida behöver ofrivilliga spamutskick inte betyda att ditt e-postkonto är kapat. Den som ändå är orolig för detta kan göra en snabbkoll av säkerheten på Gmail genom att surfa in på myaccount.google.com och sedan välja Kom igång under rubriken Säkerhetskontroll.

Gmail säkerhetskontroll
Så här ser den enkla säkerhetskontrollen ut hos Google.

Idiotsäker e-post: Så skyddar du ditt Gmail-konto med flera faktorer

Ditt Microsoft-konto (där Outlook ingår) har liknande funktionalitet. På Microsofts säkerhetssida hittar du en mängd åtgärder du kan vidta för att se över säkerhetsinställningarna. Längst till höger hittar du exempelvis en historik över lyckade och misslyckade inloggningar som skett mot ditt konto den senaste tiden. Bli inte förvånad om du ser inloggningsförsök från världens alla hörn. Gör du det? Gå bums till nästa steg i den här artikeln!

Tvåstegsverifiering ett måste

I dag hör Gmail och Outlook.com till de mest använda e-postklienterna. Dessa har också starka säkerhetsfunktioner, tänkta att hålla obehöriga ute från ditt konto. En populär teknik för att skydda viktiga inloggningar är att förse dem med tvåstegsverifiering, som vanligen skickar ett sms med kompletterande inloggningsinformation till ett angett telefonnummer när du försöker logga in på en ny enhet. Det är dock inte idiotsäkert, och en autentiseringsapp är att föredra när det erbjuds.

Läs också: Jätteläcka visade miljontals känsliga sms-koder i databas

Så fixar du tvåstegsverifiering i Gmail:
Gå till sidan myaccount.google.com. Under rubriken Inloggning och säkerhet hittar du alternativet Logga in på Google. Klicka där och sedan på Tvåstegsverifiering. Nu behöver du skriva in ditt användarnamn och lösenord för att komma vidare. När det är gjort klickar du på Kom igång och följer anvisningarna för att lägga till ett telefonnummer som ska användas.

Så fixar du tvåstegsverifiering i Outlook:
Gå till sidan Grunderna om säkerhet för ditt Microsoft-konto. Välj alternativet Fler säkerhetsalternativ (More security options om du får en engelskspråkig sida). Under rubriken Tvåstegsverifiering väljer du Konfigurera tvåstegsverifiering och följer sedan instruktionerna för att välja en metod du är bekväm med.

Begränsa appåtkomst till Gmail

Säkerhetsexperten Karl Emil Nikka rekommenderar att du ser över vilka applikationer som har åtkomst till din e-post. Vilka de är kan du se genom att gå till myaccount.google.com och sedan välja Appar med Kontoåtkomst under rubriken Inloggning och säkerhet. Försök att hålla nere antalet och rensa bort sådana du inte litar på. Vi har exempelvis bara gett Chrome tillåtelse.

Bit i det sura äpplet

Spoofing kommer fortsätta inträffa, oavsett hur mycket du skyddar ditt e-postkonto. Det beror på yttre faktorer som dåligt optimerade mejlservrar och det faktum att vem som helst kan ladda ned mjukvara för att pyssla med ändamålet. Som konsument får du bara acceptera detta. Ju mer väletablerad din e-postleverantör är, desto starkare är som regel skyddet mot ofrivilliga spam-mejl och andra säkerhetsincidenter.