Testad produkt: Lenovo Yoga 730-15 81JS000DMX
Pris: 16 990 kr hos Webhallen.

Lenovos Yoga-datorer finns i en handfull olika designer, som alla har det gemensamma att de är flippbara i 360 grader laptops, och dessutom levereras med pekskärm. Den senaste i samlingen är årets upplaga av Yoga 730-15, en enkelt utformad men solitt byggd 15-tummare med strama linjer, aluminiumytor överallt och mörkgrått yttre.

Den har relativt tunna skärmkanter runt sin 15-tumspanel, så bredden är mer i klass med en äldre 15-tummare. Den är inte lika kort på längden som en del andra liknande datorer, skärmen har en rejäl kant nedtill, vilket innebär att den är upphöjd några extra centimieter från bordet. Det är ett plus, eftersom det minskar risken för gamnacke.

Bra kontroll trots pekskärmsproblem

Datorn har också ett väldisponerat tangentbord med stora knappar som har tydlig respons för fingrarna. Till skillnad från många 15-tummare får vi inte nummerknappsats på sidan, vilket gör att tangentbordet är centralt placerat. Under tangentbordet hittar vi också en fingeravtrycksläsare. En halvstor musplatta med matt yta ger oss god muskontroll. 

Lenovo Yoga 730-15
Skärmen har 4k-upplösning och jämna färger, men saknar bred palett för proffsjobb. 

Det är ovanligt smidigt att använda pekskärmen även i laptopläge, då skärmen är extra stabil och inte svajar lika mycket när vi pekar på den som många andra liknande datorer.

Däremot upplever vi en viss släpighet i skärmen som gör att vissa saker – som att dra fönster eller ikoner – inte har den där omedelbara responsen vi förväntar oss. Det gäller bara just på Windows-skrivbordet, och använder vi musplattan för samma saker går det bättre. Går vi in i en rit-app som skissblocket i Windows Ink går det bättre. Det verkar alltså handla om någon drivrutin som behöver ses över.

Skarpt i 4k

Skärmen på vår testade modell är en ips-skärm i 4k uhd, eller 2160p, men datorn finns också i en billigare 1080p-modell. Prisskillnaden är dock inte enorm, så vi skulle rekommendera denna. Det hade i och för sig räckt med en 1440p-skärm, men sitter du nära skärmen lär du uppskatta de extra pixlarna.

Ljusstyrkan är strax över 300 vcd/m2 som bäst, så att jobba ute i solljus kan innebära problem, särskilt i kombination med den helblanka glasytan. Färgomfånget är inte heller i proffsklass, utan snarare anpassat för kontorsjobb och mediekonsumtion. Den får plus i kanten för jämna nyanseringar och färgkorrekthet, och ovanligt korta responstider för att vara en 4k-skärm.

Lenovo Yoga 730-15
Lenovo Yoga 730-15 har en stilren och avskalad design.

Det sista kan vara roligt, eftersom Yoga 730-15 faktiskt har riktig spelgrafik under huven. Här sitter ett Geforce GTX 1050-kort med 4 GB eget minne, som är bra nog för att köra de flesta nya spel om vi ställer ner upplösningen från 4k till 1080p. Grafikkortet hjälper också till i program som Photoshop.

Ny processor lyfter prestanda

Inte för att Yoga 730 behöver så mycket hjälp med prestandan. Här sitter en Intel Core i7-processor med fyra kärnor, och det är den första dator vi testat med nya Whisky Lake-processorerna – uppföljare till förra höstens Kaby Lake Refresh. Det innebär strömsnål arkitektur, med tillräckligt kompakt design för att även fungera i till exempel tunna ultrabooks, men fortfarande rejält med prestanda när du behöver det.

Lenovo Yoga 730-15
Med 16 GB ddr4-minnen och en riktigt snabb pcie m.2-ssd som har läshastighet stabilt över 1,5 GB/sekund, går det mesta undan. 

Skillnaden på den nya generationen och de som funnits i ett år nu är en högre boost-frekvens, det vill säga den maximala klockfrekvensen som processorn kortvarigt kan pressas upp i. Framför allt har nya processorerna fler funktioner inbyggda i processorchipet, som stöd för gigabit-wifi, thunderbolt 3 och bättre signalprocessor för ljud, något som bland annat ska göra det lättare att implementeras röststyrning.

Det kräver dock att datortillverkaren utnyttjar funktionerna. Här får vi visserligen en thunderbolt 3-port, men det hade redan en tidigare modell av samma dator med förra generationens processor.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Lenovo Yoga 730-15 81JS000DMX Pris vid test: 16990 kr.

Bästa pris just nu: 15990 kr