Mozilla lanserade nyligen sin tjänst Monitor, som bygger på data från den populära tjänsten “Have I been Pwned?” och som håller koll på om dina lösenord blivit stulna. Nu lanseras tjänsten på svenska, samt på 25 andra språk. Därmed kan 2,5 miljarder människor läsa viktig information från Monitor på sitt eget språk.

Firefox varnar för intrång

I samma veva introducerar Mozilla även notiser, men bara i sin egen webbläsare Firefox Quantum. Varje gång vi besöker en sida som har råkat ut för ett intrång får vi en notis i webbläsaren om detta. Via notisen (som bara dyker upp på sidor som drabbats under det senaste året) kan vi direkt gå till Monitor och kolla om vår mejladress fanns med i läckan. Mer information om hur du aktiverar funktionen finns på Mozillas hemsida.

Firefox Monitor
Tråkig men viktig läsning med Firefox Monitor.

Så får du en intrångsrapport på svenska:

1. Surfa in på Firefox Monitor.

2. Klicka på den gröna knappen Get your report.

3. Skriv in din e-postadress och vänta på ett verifieringsmejl där du måste bekräfta att du vill ha rapporten.

4. Inom ett par minuter landar en svenskspråkig rapport om eventuella incidenter där dina användaruppgifter hamnat på vift i något intrång. Får du varningar? Byt lösenord om du vet med dig att du använder de läckta uppgifterna på andra tjänster eller webbplatser.