Jag har sedan många år haft larm hemma, först i form av en enklare lösning utan vare sig utryckningstjänst eller uppkoppling, och under senare år ett riktigt smart system som även låter mig kontrollera och styra smarta lås och värmepumpen.

Det är en trygghet att veta att både jag och larmleverantören meddelas om någon bryter sig in när jag är bortrest, och även att kunna aktivera skalskyddet nattetid när jag är hemma. Men ett vanligt modernt larm räcker inte fullt ut, något jag blev varse om häromveckan.

Mitt under ett test av D-Links nya övervakningspaket var nämligen en tjuv inne på tomten och stal min cykel, samt tryckte näsan mot rutorna hemma klockan tre på natten. Riktigt obehagligt och samtidigt något som mitt larm inte detekterade. Nu vaknade inte heller D-Links kamera, men mitt Arlo Pro-system från Netgear, som jag körde parallellt, fångade hela förloppet på fyra filmer. Även om det var riktigt obehagligt att titta på i efterhand, och även om det grämer mig att jag inaktiverat notiser nattetid, är jag oerhört glad att jag såg vad som hände. Och exakt när det hände.

Ip-kamerorna blir allt smartare och hade jag låtit Arlo-kameran trigga en lampa på tomten, eller fönsterbelysningen i köket, kanske jag hade skrämt bort tjuven innan han burit bort cykeln. Sedan den där mörka novembernatten har jag funderat en hel del på hur jag kan utnyttja smarta uppkopplade sensorer, kameror och tjänster till att säkra upp hemmet och skrämma bort tjuvar, som tyvärr rör sig i vårt område regelbundet.

Ett problem är att om jag skulle reagera på varje notis mina övervakningskameror skickade ut, då skulle jag inte få många sammanhängande timmar sömn per natt. Katten smyger omkring, fåglar triggar kamerorna och ibland räcker det med att det regnar eller blåser kraftigt för att det ska plinga till i mobilen. Därför är den alltid satt i "Stör ej"-läge nattetid, vilket ju egentligen är galet.

Kameratillverkarna har börjat ta fram algoritmer för att analysera bilden och bara reagera på vissa specifika objekt, men här är det en bit kvar tills jag tror att jag kan låta notiserna vara påslagna utan att störa sömnen i onödan. Det här är ett område jag kommer att följa extra noga framöver samtidigt som jag hoppats att polisen får lite mer utredningsresurser. Varken de eller försäkringsbolaget ville dock se mina filmer, vilket känns lite tråkigt...