Mattias Inghe har testat ett gäng riktigt kraftfulla bärbara datorer. Datorer som klarar videoredigering i 4k-upplösning galant och som bjuder på både generös lagring och kraftfull grafik. Jag har även haft möjlighet att testa ett antal riktigt imponerande gamingmaskiner de senaste åren, släpbara sådana med inbyggda surroundhögtalare, minst ett kraftfullt grafikkort och riktigt skarpa och stora skärmar.

Men ändå är den här typen av datorer, så kallade desktop-replacements, inte något som lockar mig i dagsläget. Trots att de ofta är riktigt läckra och påkostade.

I jobbet använder jag alltid min bärbara dator, en kraftfull men ändå ganska lätt Macbook Pro. Men jag dockar datorn till en Elgato-hubb och har både extern mus och tangentbord och två stora externa skärmar inkopplade. Att sitta och jobba hela dagarna på den bärbara skulle helt enkelt bli jobbigt rent ergonomiskt.

På hemmafronten finns några pc-burkar i familjen, både stationära och bärbara, och när jag hjälpt mina tonåringar att bygga stationära speldatorer har suget för min egen del efter en "riktig" stationär arbetshörna hemma vuxit. Inte bara för de ergonomiska fördelarna när jag jobbar hemifrån, utan även för att flexibiliteten med ett stort chassi är minst lika lockande.

Hårddisken i min bärbara dator är ständigt full till bristningsgränsen och att kopiera över till extern disk eller till molnet går segt. Det blir helt enkelt inte av när jag till exempel tömmer minnet från min Gopro-kamera eller drönare. Om jag hade haft några extra terabyte på sata-bussen, ja då hade detta varit snabbt gjort...

En orsak till att jag övergav den stationära pc:n hemma för några år sedan var att spelkonsolerna blev så bra att jag slutade spela på datorn. Men min teori om att gaming på pc skulle dö ut höll inte, i stället ser jag med avund på hur bra Steam funkar när sonen spelar Battle Royale-spel. Och hur mycket smidigare det är att spela med mus och tangentbord jämfört med handkontroll i den typen av spel.

Kanske gör jag slag i saken och bygger upp en liten "arbetshörna" hemma med några rejäla skärmar (eller kanske en jättestor välvd variant?), ett riktigt bra mekaniskt tangentbord och en ergominisk mus. För jag behöver ju verkligen detta för allt hemmajobbande, Excel och Photoshop kräver ju både rejäla och snabba skärmar intalar jag mig själv. Sedan behöver jag ju inte göra någon stor sak av att jag smyger in ett Geforce 2080-kort och slår till på ett par 5.1-hörlurar. Och dammar av mitt gamla Steamkonto om jag hittar lösenordet...