Ibland känns det fånigt med en bärbar pc. På skrivbordet kan du utan problem ha en 27-tumsskärm eller ännu mer, men har du laptop får du för det mesta nöja dig med 13-15 tum, rena frimärksstorleken i jämförelse. Bara ett hopp till 17 tum kan göra enorm skillnad för upplevelsen när du vill titta på en film eller spela ett spel.

De flesta 17-tummare med gaming-prestanda vi tidigare testat har varit jättebjässar till släpbara datorer, tjocka och tunga och med tyngsta möjliga hårdvara under skalet. Asus GL704GM är dock ett undantag, och är relativt slimmad och lätt. Den kallas också ROG Strix Scar II.

Större men lika tunn

Vi har dock testat en ROG Strix Scar II tidigare, men då var det en kompakt 15-tummare, därför väljer vi här att använda modellbeteckningen istället. Nu har Asus gått upp i storlek, men lyckas ändå hålla chassit slimmat och vikten låg för en laptop i denna kaliber. 

Asus ROG Strix Scar II GL704GM
Tack vare tunna skärmkanter är GL704GM inte extremt stor trots skärmytan på 17,3 tum.

Trots skärm på 17,3 tum är den inte extremt bred, då den liksom många andra datorer på senare tid har fått extra tunna skärmkanter. Även i ovankant är marginalen minimal. Det gör att webbkameran flyttat ner under skärmen, med grodperspektiv till följd. Kameran är heller inget speciell, utan levererar godkänd bild i 720p, men inte mer än så. Det gör dock att hela skärmen är upphöjd, vilket ger en mer ergonomisk arbetsställning.

Chassit är en blandning av borstad metall och plast, med räta vinklar och vassa kanter och hörn som gör den onödigt jobbig att lyfta och bära runt på. Vi får kamouflagemönster runt tangentbordet, stora kylflänsar på sidorna och baktill, en stor lysande logga i skärmlocket och en extra led-rand framtill. Dessa två kan programmeras med effekter, eller stängas av helt om du inte vill se ut som ett vandrande diskotek.

Kör tyst, med dämpad prestanda

Detta görs från programmet Armory Crate som också innehåller innehåller energischema och fläktkontroll. Här kan vi välja mellan profilerna tyst, balanserat, Windows (som stänger av Asus egna kontroll och låter Windows vanliga ta över), turbo, och manuellt läge. På batteridrift går det inte att välja turbo eller manuellt, så maxprestanda blir begränsad.

Asus ROG Strix Scar II GL704GM
Tangentbordet har även det rgb-bakbelysning med extra upplysta wasd-tangenter, medan de andra tangenterna är svarta.

Tangentbordet är generöst tilltaget och ger bekväm arbetsställning, med distinkt klickkänsla utan att vi får störande klickljud från knapparna. Musplattan ger bra kontroll och har fysiska musknappar. Det borde fler datorer ha. Här känns det lite bortslösat, då en gamer ju ändå ansluter en usb-mus.

Mycket lagringsplats

En stor mekanisk hårddisk på 1 TB kompletterar en ssd-disk på 256 GB. Ssd:n är av M.2-typ, men den är inte lika galet snabb som en del sådana. Grafikkortet är ett GTX 1060, vilket inte direkt är det mest maxade du kan ha i en dator, men här fungerar det bra, eftersom vi bara ska driva en skärm på 1 920 x 1 080 pixlar.

Asus ROG Strix Scar II GL704GM
GL704GM har ingen thunderbolt 3-port, men många usb-3-portar, och både hdmi och displayport, samt fast nätverksport.

Allt detta slukar energi, och datorns batteri räcker bara precis över en halvtimme när vi spelar processor- och grafiktunga spel. Du lär alltid behöva ha med dig ett kilo strömadapter att plugga in.

Skärmen är anpassad för just spelande. Den prioriterar hög bildfrekvens och snabba svarstiden framför allt annat med upp till 144 Hz respektive tre ms. Det är avgörande egenskaper om du är en ambitiös e-sportare, men kanske inte superviktigt för oss andra. 1080p-upplösniing gör att skärmen känns väldigt pixlig på nära håll. Den har dock andra goda egenskaper som utmärkta betraktningsvinklar, och färgomfång som matchar srgb.