Vakthundar, elstängsel och vallgravar i all ära, men vill du skydda dig mot inbrott kommer du långt med ett hederligt hemlarm. Även om det så klart inte finns en garanti mot att någon försöker bryta sig i ditt hus har larmsystem statistiskt sett en avskräckande effekt på många tjuvar. Som bonus är de dessutom bra för den egna sinnesfriden när du är bortrest.

Läs även: Jämförande test av hemlarm

Innan du kontaktar en larmleverantör eller tar dig till den lokala elektronikbutiken bör du dock bilda en uppfattning om vad du egentligen behöver för typ av larm. Det finns nämligen en diger uppsjö av olika sorter, från avancerade totallösningar till enkla gör-det-själv-byggen.

Hemlarm
Läget. En viktig faktor vid val av larm är din boendetyp.

Ta en titt på din boendesituation och i plånboken. Hur ser ditt boende ut? Vilken budget har du? Vill du installera själv eller behöver du hjälp? Ska larmet vara uppkopplat mot en larmcentral eller räcker det med en övervakningskamera som skickar en notis till din mobiltelefonen om något händer?

Köpa larmpaket med abonnemang

Det enklaste och förmodligen mest klassiska tillvägagångssättet för att skaffa hemlarm är att köpa ett via en känd tillverkare eller larmcentral. Bland de stora drakarna hittar vi bland annat Verisure, Sector Alarm och Securitas. Hos dem får du ett grundpaket, ofta med eller utan abonnemang, som kan uppgraderas efter hur dina krav ser.

Bor du i en större villa har du sannolikt behov av ett mer omfattade larmpaket än någon som bor i en lägenhet. Med ett abonnemang kommer larmet att vara kopplat mot en bemannad larmcentral som vid behov skickar ut väktare. Hos många leverantörer kan du välja mellan att antingen hyra eller friköpa larmet.

Hemlarm
Väktarutryckning. Om ditt larm är kopplat mot en larmcentral kommer väktare att rycka ut vid behov.

Det enklaste tillvägagångssättet är dock inte detsamma som det billigaste. Ett larmpaket med abonnemang från en leverantör som Verisure innebär både en startkostnad och en månadsavgift. Då priserna och alternativen varierar såpass mycket beroende på leverantörer är det svårt att säga exakt vad det kommer att kosta just dig men räkna med mellan 0-8 000 kronor för installation och 250-500 kronor i månadskostnad. 

Bygg ditt eget hemlarm

Det finns också en del alternativ. I takt med att smarta hem blivit allt mer populära har utbudet av kontrollenheter, kameror och olika typer av sensorer för hemautomation ökat rejält hos återförsäljare som Claes Ohlsson och Kjell & Company. Prislappen varierar förstås även här beroende på hur avancerat larmsystem du är ute efter, men jämfört med att köpa hemlarm med abonnemang går det att spara en rejäl slant.

Hemlarm
Smart dörrklocka. På senare tid har smarta dörrklockor blivit allt mer populära, och det med all rätt.

Så vad behöver du införskaffa? Här är ett förslag på några ganska grundläggande komponenter:

 • En kontrollenhet. En kontrollenhet, eller controller som den också kallas, är själva navet i ditt larmsystem. Det är den som sköter all kommunikation mellan de anslutna komponenterna. I uppkopplade larm används normalt en mobilantenn för gsm och batteri-backup för att kunna fungera vid strömavbrott eller förlorad internetuppkoppling.
   
 • En knappsats som oftast sätts i direkt anslutning till kontrollenheten. På den knappar du in din säkerhetskod för att larma av. I dag har de flesta knappsatser stöd för rfid-larmbrickor som du håller upp mot enheten för att larmet ska inaktiveras.
   
 • Sensorer av något slag, exempelvis en rörelsedetektor kopplad till en siren. Har du husdjur kan du istället för rörelsedetektorer ha glaskrossdetektorer för att minska risken att larmet går igång i onödan.
   
 • Magnetkontakter. Dessa installeras på ytterdörrarna och eventuellt fler dörrar. Magnetkontakter utlöser larmet så fort kontakten bryts.
   
 • En eller flera övervakningskameror. De installeras vanligtvis som ett självständigt system men på senare tid har möjligheten att integrera dem i ett smart hem-system ökat.
   
 • Automatiska lampor som slås på när någon rör sig intill huset eller stryker runt vid garaget. De behöver inte vara anslutna direkt till larmsystemet men de kan vara ett bra extratillval för avskräckande effekt.
   
 • Sist men inte minst, en smart dörrklocka. Det här är absolut inget måste men det är ett bra komplement. Med en smart dörrklocka som Nest Hello eller Ring Doorbell Pro blir du meddelad när någon plingar på ytterdörren när du själv inte befinner dig i bostaden. Du får också möjlighet att via inbyggd kamera se och prata med personen som ringer på.