Det engelska ordet snooze betyder ungefär att slumra eller halvsova, men vi har lärt oss att använda det om knappen på väckarklockan som pausar larmet valt antal minuter, varefter det ringer igen. Allt för att få sova lite till…

Funktionen har sedan följt med till mobiltelefoner och annan utrustning som vi använder för att vakna. I teknikvärlden innebär snoozning i grund och botten att överföra en varning eller ett larm till ett senare tillfälle och det kan tillämpas på mycket.

Till exempel har Gmail infört en snoozefunktion som innebär att du kan skjuta upp ett meddelande för att ta hand om det senare. Den stoppar inte alla meddelanden, vilket kanske vore mer riktig snooze, men ganska opraktiskt. I stället kan du dölja specifika meddelanden och få tillbaka dem vid en tid som du själv väljer.

Det här är betydligt bättre än att du själv ska tänka att det där tar jag hand om senare. Risken är antagligen stor att du i så fall bara glömmer meddelandet när det halkar längre och längre ned i inkorgen.

Gmail

1. Välj

Logga in i Gmail som vanligt. Klicka i den lilla rutan till vänster om det meddelande du vill snooza.Gmail

2. Skjut upp

Klicka på den lilla klockikonen med verktygstipset Skjut upp i menyraden.


Gmail

3. Tidpunkt

Du har nu flera olika valmöjligheter. Du kan skjuta upp till senare i dag, i morgon, i helgen eller nästa vecka.


Gmail

4. Bestäm själv

Om du vill vara mer specifik, klicka på Välj datum och tid. I en kalender kan du sedan välja datum och klockslag.