Raspberry Pi

Den populära enkortsdatorn har fått sitt namn efter ett bär, men varför?

Raspberry pi

Anledningen är att grundarna vill hylla de tidiga datorföretagen som många döptes efter frukter, bland annat Tangerine Computer Systems, Apricot Computers och Acorn.


Apricot computers

Så var kom då idén till aprikosdatorn ifrån?

apricot computers

Apricot Computers grundades redan 1965 och hette då Applied Computer Techniques, men bytte namn 1985. Namnet var från början bara namnet på företagets första egna dator, Apricot PC, men när företaget skulle slå sig in på den amerikanska marknaden lyckades man inte registrera ACT, Applied Computer Techniques, och valde helt enkelt att kalla hela företaget för Apricot Computers.


Apple

Det kändaste fruktföretaget av dem alla fick sitt namn från självaste Steve Jobs.

Apple

Enligt en biografi skriven av Walter Isaacson gick den excentriske grundaren vid tillfället för namngivningen på en fruktdiet. Han hade precis kommit tillbaka från en äppelfarm och tyckte att Apple lät ”roligt, livfullt och inte avskräckande”.


Blackberry

Bakgrunden till namnet bakom RIM:s ikonsiska Blackberry-telefon har en ganska gullig förklaring.

Blackberry

Till en början försökte företaget komma på något smart namn som gick att associera till e-mail, men efter att någon övertygade företaget om att e-mail för tankarna till jobb och stressfulla saker skrotades idén. Då insåg någon att tangenterna på mobilen liknade kärnor, och efter att diverse frukter och grönsaker avfärdats landade man i Blackberry, björnbär, då telefonerna oftast var svarta.


Citrix

Mjukvaruföretaget Citrix låter nästan som en frukt, men faktum är att när företaget grundades 1989 av före detta IBM-anställda hade det ett mycket fruktigare namn: Citrus.

citrix

Tyvärr ledde en syrlig varumärkestvist till att företaget tvingades byta namn. Man slog ihop Citrus och Unix och resultatet blev det vi har i dag.


Hallon

Ett annat hallon I listan är svenska operatören Hallon.

Hallon

Namnet spånades fram av tidigare vd:n Nicholas Högberg och före detta Hallonchefen Nicklas Grawé. Namnet kom till utifrån tre kriterier: Namnet skulle sticka ut, fick inte börja på bokstaven "T" (Tre, Telenor, Tele 2 och Telia), samt skulle förknippas med positiva och varma känslor.