Testad produkt: HP Omen Mindframe
Pris: Från 1 799 kronor hos Prisjakt.

HP Omen Mindframe ser vid första anblicken ut som vilket gaming-headset som helst. Vi har stora over-ear-kåpor, utfällbar mikrofonarm, usb-anslutning, typisk gaming-design med en stor logga på kåpan (i detta fall HP:s Omen-logga) och till och med självlysande, programmeringsbara rgb-diodränder.

Dessa kontrolleras från Windows-appen Omen Command Center, och går att ställa till valfri färg, eller få att pulsera i takt med ljudet i lurarna – givetvis en helt onödig funktion, men den kan kanske vara kul om man är på det humöret. Ljuseffekterna går givetvis också att stänga av.

Förutom en, längst fram på mikrofonarmen sitter en diod som indikerar om mikrofonen är av. Då lyser den rött. Det verkar vi inte kunna påverka, så har vi den uppfälld för att inte använda den (då stängs mikrofonen automatiskt av) så sticker den upp vid sidan av huvudet som en kraftfullt lysande antenn.

HP Omen Mindframe
Den tjocka metallplattan inne i kåpan håller sig rejält kall.

Kylningen är grejen

Det som gör Omen Mindframe speciellt är en funktion kallad Frostcap. Stora delar av kåpan är i massiv metall, med en rejäl plåtbit på insidan med hål som släpper igenom ljudet. Hela hörluren är sedan ett kompakt litet värmeavledande system.

Det använder termoelektrisk kylning, så kallad peltiereffekt, vilket innebär att värmen transporteras från ena sidan till den andra när den matas med likström. Det är en teknik som man bland annat kan se i enklare minikylskåp och läskkylare.

Här fungerar det alldeles utmärkt. Det tar någon minut efter att vi pluggat in luren, men plåten på insidan av kåpan blir faktiskt påtagligt kall, medan metallen på utsidan istället sakta blir ljummen. Hur mycket det ska kyla ner kan också ställas in i Omen Command Center-appen.

HP Omen Mindframe
Lurarna ser inte så stora ut, men metallchassit gör de relativt tunga.

Hög komfort
Det här gör hela headsetet tyngre än vad det annars hade behövt vara. Med mjuk och ventilerande vaddering i kåporna och bekväm bygel är dock komforten ändå hög, och vi har inga problem att sitta med headsetet på flera timmar i sträck.

Den stora vinsten är kanske inte så här års när vinterkylan tränger sig på, men en varm sommardag kan det innebära fler oavbrutna timmar framför datorn.

HP missar målet

Tyvärr har HP inte lagt ner lika mycket omsorg på att få till bra ljudkvalitet. Omen Mindframe är inte förvånande ett relativt dyrt headset, med ett pris på nästan 2 000 kronor. Men ljudkvaliteten ger oss på sin höjd ljud som ur ett headset för runt 300-400 kronor. Basen saknar tyngd även om den är distinkt och tydlig, och många detaljer kommer bort i mellanregister och diskant.

HP Omen Command Center
Omen Command Center innehåller kontroll för dioderna på sidan och för kylningen, men ingenting för ljudet.

För det första får vi påtvingad virtuell surround och ingenting annat. Det gör att upplevelsen blir obekvämt spretig när vi gör annat än spelar spel, till exempel lyssnar på musik eller tittar på en film med stereoljud. Vi kan inte göra några ljudinställningar av varken det eller ljudbalansen i övrigt.

Omen Command Center erbjuder ingenting i form av equalizer, surround-kontroll eller sådant som känslighet eller gain-funktion för mikrofonen. Det är givetvis saker som lätt kan förbättras med en mjukvaruppdatering, men i skrivande stund är det mycket begränsande.

Omdöme

HP har här tagit en riktigt bra idé och slarvat bort den. Själva tanken på att ha kylflänsar för huvudet är lika coolt (bokstavligen) som smart i praktiken, men vi kan inte rekommendera ett headset som missar det viktigaste; att det ska låta bra. Fler möjligheter att justera ljudet hade räddat Mindframe, men grundkvaliteten på ljudet hade ändå inte varit bra nog för ett toppbetyg.

Fakta HP Omen Mindframe

Testat: November 2018
Tillverkare: HP
Funktion: Headset med öronkylning
Anslutning: Usb 2.0 typ a
Surround: 7.1 virtuell surround
Systemkrav: Dator med usb, Windows 8/10 (för Omen Command Center)
Vikt: 481 gram
Pris: Från 1 799 kronor hos Prisjakt.

plus

God passform.
Kylningen överraskande effektiv.

minus

Medioker ljudkvalitet.
Obefintliga ljudinställningar.
Något tungt.
Priset.

Betyg 2 av 5