Vi har tidigare testat Arlo Pro 2 och var mycket nöjda med denna. Nya Arlo Ultra har ytterligare förbättringar, men är trots det inte helt felfri.

Precis som tidigare är Arlo Ultra extremt lätt att installera och använda. Det är bara att koppla ihop basstationen med en router, ladda ned appen och följa steg för steg-instruktionerna. Att lägga till nya kameror eller andra enheter är sedan lika lätt och smidigt.

Det är inte heller några problem att placera ut kameran vare sig ute eller inne. Dels är den helt trådlös (batteridriven och ansluten via wifi), dels har den ett smart och lättmonterat magnetfäste som gör det enkelt att rikta den dit man vill. Det enda problemet är om man vill ha den stående på ett bord eller en hylla, då själva kameran inte går att vinkla.

Även att använda appen (eller för den delen webbgränssnittet) är intuitivt och enkelt. Användargränssnittet är pedagogiskt och helt på svenska – och de flesta funktionerna är lättfunna och självförklarande.

Det enda som är lite rörigt och svåröverskådligt är de olika abonnemangen och vad som egentligen ingår i dessa, vilket vi återkommer till lite senare.

Fantastisk bild

Den mest uppenbara skillnaden mot tidigare är bildens upplösning och kvalitet. Arlo Ultra har en upplösning på upp till 4k (3 840 x 2 160 bildpunkter) med hdr om så önskas. Detta ger en helt fantastisk detaljerad bild med utmärkt bildkvalitet, vare sig det är i dagsljus, lampljus på kvällen eller med mörkerseende på natten.

Arlo Ultra har dessutom som extra finess en inbyggd ljusstark led-lampa som kan aktiveras för att ge färgbild i mörker. Denna är dock en batterislukare och inte att rekommendera om man använder sin kamera helt trådlöst.

Det ska dock sägas att 4k-upplösningen är en sanning med viss modifikation. Att strömma bilden live i 4k går bara om man är ansluten till samma nätverk som kameran och inte via en 4g-uppkoppling. 4k-upplösningen är dessutom begränsad till två samtidiga enheter. Har man fler kameror än så i sitt system begränsas dessa till 1080p (1 920 x 1 080 bildpunkter).

Det går inte heller att molnlagra inspelade videoklipp i 4k. För detta krävs ett extra abonnemang. Däremot går det att spara 4k-videoklipp lokalt på ett mikro sd-kort i basenheten.

Trots den höga upplösningen är Arlo Ultra snabb i responsen, både när det gäller att visa det som sker framför kameran i live-flöden och att larma om rörelse i appen. Inte lika snabb som de snabbaste kamerorna i vårt jämförande test nyligen, men heller inte långt ifrån.

Arlo Ultra
Bildkvalitet på dagen…
Arlo Ultra
…i lampljus på kvällen…
Arlo Ultra
…med mörkerseende på natten…
Arlo Ultra
…och med led-lampan på natten.

Funktionsrik

Trots det enkla och användarvänliga gränssnittet är Arlo Ultra väldigt funktionsrik med många inställningsmöjligheter. Det går bland mycket annat exempelvis att välja om bildkvalitet eller batteritid ska prioriteras, vilken ljusstyrka man vill ha och om bildvinkeln ska vara 120, 155 eller 180 grader.

Det går även att välja känslighet för rörelsesensorn och ställa in olika aktivitetszoner i bilden där rörelse ska registreras och larmas.

Arlo Ultra har också ett system med smarta meddelanden, där man kan välja att få aviseringar om rörelse utförd av människor, fordon, djur eller ”annan rörelse”. Detta system fungerar oväntat bra och falsklarmen var under vårt testande väldigt få.

Det är dock i samband med detta som den ena av Arlo Ultras två större svagheter visar sig. För att kunna använda sig av dessa smarta meddelanden och andra funktioner som aktivitetszoner och personidentifiering måste man ha ett ”Arlo Smart Premier-abonnemang”. Visserligen ingår ett sådant under ett års tid i köpet, vilket är bra, men därefter kostar det 850 kronor per år för upp till 10 kameror.

Har man fler kameror än så behöver man ett ”Arlo Smart Elite- abonnemang” för 1 290 kronor per år. Men har man bara en eller två kameror kan man istället välja ett ”Arlo Smart-abonnemang” för 240 kronor per år och kamera.

Rörigt? Det är ändå bara början! För i abonnemangen ovan ingår ”bara” videoklipp inspelade vid rörelse (eller manuellt inspelade). Vill man ha kontinuerlig inspelning i 14 eller 30 dagar kostar detta extra (790 kronor per år och kamera för 14 dagar och 1 490 kronor per år och kamera för 30 dagar).

Vadå? Spela in i 4k till molnet? Då behövs även ett ”Premium Video Recording-abonnemang” för 204 kronor per år och kamera!

Kort sagt – Arlo har en riktig abonnamangsdjungel som i slutändan kan blir rejält kostsam beroende på vilka funktioner man behöver och hur många kameror man har.

Och detta leder oss in på den andra stora svagheten – priset. För det är inte bara abonnemangen som kostar mycket. Ett grundpaket med basstation och kamera går på hela 5 500 kronor och extra kameror kostar 4 000 kronor styck. Visserligen går det att köpa grundpaket med en basstation och fler kameror i vilket ger ett lägre styckepris (8 400 kronor för två kameror, 10 400 kronor för tre kameror, 13 900 kronor för fyra kameror), men det blir ändå en rejäl smäll för plånboken.

Bra valOmdöme

Arlo Ultra är en fantastiskt bra kamera med utmärkt bild och funktionsrik men samtidigt lättanvänd app. Den hade fått högsta betyg om inte abonnemangen hade varit så röriga (och dyra) och om kostnaden för själva kameran hade varit lägre.

Specifikationer

Produkt: Arlo Ultra
Testad: Juni 2019
Tillverkare/kontakt: Arlo, www.arlo.com.
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
App på svenska: Ja.
Upplösning: 4K (3 840 x 2 160 bildpunkter).
Bildvinkel: Upp till180 grader diagonalt.
Ljud: Dubbla mikrofoner, högtalare, siren.
Rörelsesensor: Ja.
Rörelsezoner: Ja.
Ljudsensor: Nej.
Nätverk: Wifi.
Lagring: Molnlagring, micro sd-kort i basstationen.
Abonnemangskostnad: Från 240 kronor per år och kamera.
Färg: Vit.
Övrigt: Mörkerseende med färg, fungerar med Google Home och Amazon Alexa.
Cirkapris: 5 500 kronor (basstation och en kamera).
Pris: 5 433 kronor hos Proshop.

plus

Fantastisk bildkvalitet.
Färgseende i mörker.
Bra bildvinkel.
Lättanvänd och pedagogisk app.
Många funktioner och inställningsmöjligheter.
Helt trådlös (batteridrift och wifi-anslutning).

minus

Abonnemang krävs för vissa funktioner.
Röriga och dyra abonnemang.
Begränsningar i 4K-upplösningen.
Dyr kamera.

Betyg 4 av 5