Chromium är motorn bakom Googles webbläsare Chrome, den mest populära idag. Eftersom Chromium är öppen källkod så kan vem som helst (nåja…) bygga en webbläsare med samma rendering av webbplatser som Googles alternativ.

Vilket är precis vad Microsoft har gjort med nya Edge, ofta kallad Chromium Edge. Men de har gjort det med en twist, nämligen fokus på personlig integritet, något som Google kanske inte direkt gjort sig kända för på sistone. Tro på intet sätt att Googles utannonserande om att de tänker sluta stödja tredjeparts-kakor inom två års tid kommer nu av en slump, nej det är deras svar på att Microsoft klampar in med en webbläsare som folk faktiskt kan tänkas vilja testa.

Läs även: Så kommer du igång med Microsoft Edge

Edge har tidigare haft ett något oförtjänt dåligt rykte, även om den inte varit lika pålitlig som varken Chrome eller för all del Apples Webkit-baserade webbläsare Safari, men ändå varit bra nog.

Så hur bra är Microsofts Edge byggd på Chromium?

Rent och fint

Det bästa betyg man kan tänkas ge en webbläsare är att man inte tänker på att man använder den, och så har det varit med Chromium Edge det senaste dygnet. Man bjuder på ett sparsmakat gränssnitt där den anpassningsbara startskärmen är det mest påtagliga inslaget. Du kan få den där Microsoftiga upplevelsen om du vill, eller så förenklar du det hela bäst du kan. Från stor bakgrundsbild och senaste nyheterna, till bara Microsoft-loggan och ett sökfält.

startskärm chromium edge
startskärm chromium edge
Det finns flera alternativ för din startskärm.

Apropå sök kan du förstås ställa in om du vill använda Bing (standard), Google (fast då kör du väl Chrome redan?), eller Duckduckgo (för dig med säkerhetsnoja), med flera. Valet är aningen undangömt, under din profil och sedan Sekretess och tjänster. Det är väl egentligen den enda riktiga invändningen vi har kring gränssnittet – att det är lite stökigt att hitta vissa saker – för exempelvis integritetsvalen är tydliga. Att Microsoft använder det här som ett slagträ mot Google i det alldeles nya, men den här gången helt annorlunda, webbläsarkriget är uppenbart.

integritetsinställningar
Tydliga integritetsinställningar, det gillar vi!

Men är den bättre än Chrome?

Den stora frågan är förstås om Chromium Edge är bättre än Google Chrome. Och svaret, ja, i korthet, nja, kanske? För det första så har Microsoft lovat mycket med nya Edge, bland annat att den ska dra mindre batteri. Just den detaljen är lite otydlig än så länge, men det är inga substantiella skillnader ännu.

I Speedometer 2.0-testet, som simulerar arbete i webbapplikationer, så är resultaten mellan Chrome 79 och Edge 79 identiska såsom på decimaler. Det är inte så konstigt, det är ju samma motor – Chromium. Rent arbetsmässigt är Chrome och Edge med andra ord ganska lika. I vardagligt bruk märker vi ingen skillnad alls, Edge gör allt den ska utan att klaga, precis som vi vill ha det.

På en front är Edge dock en självklar vinnare, nämligen om du behöver Internet Explorer-stöd till någon uråldrig företagslösning. Det finns nämligen en företagsversion som har ett kompatibilitetsläge, bara en sådan sak!

Inte riktigt klart

Allt är inte riktigt på plats ännu. Du kan förstås logga in med ditt Microsoft-konto, men allt synkroniserar inte som förväntat. Bokmärken och lösenord fungerar fint, men historik eller tillägg synkroniserar inte ännu. Collections-funktionen, som låter dig lägga länkar och dokument i samlingar, finns inte där ännu heller.

Microsoft har en egen tilläggskatalog för Edge, men du kan skippa den om du vill och gå direkt till Googles motsvarighet för Chrome, för med ett knapptryck tillåter du installation av Chrome-tillägg i Edge. Det fungerar alldeles utmärkt och måste ses som en enorm tillgång.

Chrome Store Chromium Edge
Googles tilläggskatalog fungerar lika bra till Chromium Edge.

Med allt det sagt så har Microsoft gjort ett gediget jobb med nya Edge, men det är lite kvar. Du kan installera den själv direkt, via webben, men väntar du på en uppdatering via Windows Update kan du få vänta ett tag. Man kommer nämligen skvätta ut nya Edge den vägen bit för bit, så det kan mycket väl dröja. Det är för övrigt humor att man släppt den här versionen till Windows 7, en plattform man officiellt inte stödjer längre…

Mersmak och oväntad stilkänsla, det är vad vi tar med oss från tiden med Chromium Edge. Google får nog, faktiskt, se upp.

Specifikationer

Vad: Webbläsare byggd på Chromium
Testad: Januari 2020
Tillverkare: Microsoft
Format: Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, Mac OS, IOS, Android
Testad version: Windows 10, Mac OS

plus

Snyggt och sobert gränssnitt som håller sig ur vägen.
Fungerar det i Chrome fungerar det (numera) troligen i Edge.
Tydliga integritetsinställningar.

minus

Synkroniserar varken tillägg eller historik ännu.
Collections-funktionen är inte klar ännu.