Förra veckan tillkännagav Microsoft att en stabil betaversion av "nästa version av Microsoft Edge" fanns att ladda ned för den ivrige. Den nya webbläsaren är baserad på Chromium, men ska ändå behålla en del element som särskiljer Microsofts egna Edge från konkurrenterna. Vi tog naturligtvis chansen att kolla in den tidiga versionen, som i dagsläget är något tyngre än vanliga Edge.

Vill du prova Edgium? Du hittar nedladdningen här.

Edgium (eller vad vi nu ska kalla den) är alltså baserad på öppen källkod-versionen av Google Chrome, och kommer troligtvis att kännas välbekant för såväl Edge- som Chrome-användare. Men varför prova betaversionen? Ett argument är att du kan ladda ned den och komma igång på bara några sekunder. Uppseendeväckande nog kunde nya Edge till och med identifiera och importera våra existerande Google Chrome-bokmärkta sidor på momangen, trots att vi inte gett vår tillåtelse till det.

Faktum är att du troligen hade varit igång med (och faktiskt haft nytta av) nya Edge på mindre tid än det tog att läsa hela det ovanstående stycket.

Edgium
Att ladda ned, installera och starta upp Edgium tog inte många sekunder.

Det här är en stor förbättring kring Microsofts problem med att få till molnsynkroniseringen hos vanliga Edge. Även om webbläsaren fortfarande har sina styrkor så missade man målet totalt: De flesta återgick rätt snabbt till att använda Chrome – en fullfjädrad browser som fungerade – och lämnade Edge till sitt öde.

För stunden är Edgium-betan bara en kompetent webbläsare som kör med raka rör. Vi kan inte vänta oss att den ska bjuda på samma snajdiga gränssnitt som Vivaldi, stoltsera med vpn-kompatibilitet á la Opera eller andra nischade funktioner som får konkurrenter att sticka ut. Vi räknar med att fler nyttiga funktioner som ännu inte visats upp hittar till Edgium i framtiden.

Här är de hittills största styrkorna och svagheterna hos nästa Edge:

Styrkan: Snabb att komma igång med

Den äldre versionen av Edge kräver ett visst mått av finlir innan vi är nöjda med exempelvis bokmärken och annat som gör övergången till en ny webbläsare smidig. Med Edgium kom vi som sagt igång på bara några sekunder.

Edgium
Fokuserad, inspirerad eller informerad? Du väljer själv hur du vill fylla nyöppnade flikar i Edgium.

Edgium föreslår att du importerar existerande bokmärken från Chrome, men i installationsrutan ser vi att så redan skett. Faktum är att vi ställdes inför ett minimalt antal val i processen: Importera bokmärken eller börja på ny kula? Du kan också ställa in vad du vill se när du öppnar en ny flik: "Fokuserad" innehåller ett gäng kort med snabblänkar och en sökruta. "Inspirerad" lägger till en bakgrundsbild och "Informativ" lägger till ett gäng rubriker från Bing utöver bakgrundsbilden.

Det är allt. Microsoft synkar all din data – inklusive historik, lösenord och liknande – till molnet, så du kan fortsätta där du slutade, på vilken enhet som helst som kör Edgium-betan. När Edgium väl blir Microsofts förvalda webbläsare kommer datan att synka till alla enheter. I inställningsmenyn, som nås i övre högra hörnet, kan du ställa in mer precist vilken data som ska synkas.

Styrka: Välbekant

Utåt sett påminner Edgium väldigt mycket om Google Chrome, ända ned till finliret med olika casting-funktioner och så vidare. Alla Microsoft-osande initiativ man brukar kunna hitta i företagets webbläsare har hittills flugit lite under radarn för oss.

Vi märker visserligen att funktionen för att högläsa en webbsida har begåvats med nya, bättre röster via Windows Server, men inte mycket mer än så. Men den som ifrågasätter Microsofts val att ha med ett pennverktyg eller genvägen för att dela en sajt, kommer att bli nöjd: Båda knapparna är borta.

Styrka: Påbyggbar

Om du använt den äldre, inbyggda Edge tidigare har du säkert märkt att Microsoft plitat ned en lista med utvalda Edge-tillägg som sakta växt till sig över tid – allt från Night Eye som påtvingar ett mörkt läge till webbsidor till annonsblockerare och en alternativ mediaspelare för Twitch, exempelvis.

Edgium
Tillägg presenteras på ett mer lättöverskådligt sätt än tidigare.

Microsoft har med alltihop även i Edgium, men nu listas de på en smidig hemsida som företaget självt har hand om. De vi provade fungerade felfritt. Vad Microsoft inte gör, däremot, är att dirigera användare till Chrome Store. De verkar helt enkelt föredra att du stannar i deras ekosystem för tillägg.

Du kan naturligtvis fortfarande hämta tillägg från Chrome Web Store, men vägen dit är mycket längre och hänger på att du går vi inställningsmenyn och aktiverar en funktion som tillåter tillägg från andra än Microsoft.

Styrka: Värnar integriteten

Microsoft har visserligen hamnat i samma avlyssnings-blåsväder som alla andra it-jättar, men Edgium är en av få webbläsare som bjussar på en egen sektion kring integritet i inställningsmenyn. Förutom att Edgium låter dig stänga av datasynkronisering kan du också välja att rensa ett flertal kategorier (inklusive webbläsarhistoriken) varje gång du stänger ned webbläsaren.

Edgium
Nya Edgium sköter inställningar i en separat flik i webbläsaren, precis som många andra webbläsare.

Här finns också verktyg för att stänga av olika sajters möjlighet att kontrollera lagrad information kring dina betalmetoder och att skicka iväg "spåra mig inte"-förfrågningar.

Här inkluderar Microsoft länkar till Windows 10-inställningsmenyn för att besvara frågor kring vilken diagnostikdata man samlar om användaren, men också en snabbgenväg till Sekretessinställningar i Windows 10. Som sökmotor kan du dessutom välja den anonymiserande Duckduckgo om du inte vill köra Bing eller Google.

Svaghet: Något efter i prestanda

Eftersom det rör sig om en betaversion är det särskilt värt att ta prestandamätningar med en nypa salt. Nya Edgium känns snabb, enligt uppgift eftersom Microsoft stängt av flera osynliga funktioner som Google har påslagna i Chrome. I benchmark-tester noterade vi dock viss ineffektivitet som vi hoppas ska filas bort i framtida versioner.

För hastighetstesterna använde vi en Surface Book 2, som är en kraftfull laptop. Vi öppnade sex sajter i gamla Edge, nya Edgium, och Google Chrome som ju använder samma ramverk. Alla tre gjorde renderingsjobbet snabbt, vilket vi definitivt inte kunde säga om Original-Edge när den släpptes 2015. Men vi hittade tre secnarion när nya Edgium krävte mer datorkraft:

  • När vi öppnade sex flikar i varje webbläsare utan installerade tillägg.
  • När vi lade till Adblock-tillägget för att blockera varje annons, med vitlistning avstängt.
  • När vi laddade om varje flik med CNN- och ESPN-sajterna i tyst läge.
Edgium
Klicka på bilden för större version. Nya Edgium listad i mitten.

I varje scenario krävde Edgium mer än dubbla cpu-krämen gentemot Chrome, men också mer minne. Den mest effektiva webbläsaren var – hör och häpna – Microsoft Edge. Vi noterade också en återkommande renderingsbugg som mörklägger delar av webbläsarfönstret i likhet med Chrome och Opera.

Microsofts nya, Chromiumbaserade Edge påminner (föga förvånande) i mångt och mycket om Google Chrome. Utifrån ett användbarhetsperspektiv verkar Edgium vara på helt rätt spår, förutsatt att prestandaproblemen blir lösta innan den släpps i skarp version.

Översättning och bearbetning: Billy Ekblom