Uppdatering 2018-12-10:
Microsoft nya, Chromium-baserade webbläsare Edge blev en överraskning när den bekräftades av Microsoft föregående vecka, och nu kommer fler detaljer om Microsofts nysatsning på webbläsaren. Thurrot rapporterar att några av Microsofts Edge-utvecklare har svarat på frågor om nya Egde på Reddit. 

Där framgår att Microsoft vill ta webbläsaren till ”alla Microsoft-enheter”, på en fråga om den kommer också till Xbox One. Tanken är också att Edge ska få stöd för alla nuvarande tillägg som finns till Chrome (som alltså också vilar på Chromium) – något som bör det lättare att byta till nya Edge i framtiden för den som idag förlitar sig på de tusentals tillägg som finns till Chrome, som lösenordshanterare och andra viktiga verktyg.


Uppdatering 2018-12-07:

Microsoft har nu bekräftat att Edge kommer gå över till blink-motorn från Chromium-projektet istället för egenutvecklade edgehtml, skriver Zdnet.

Nya Edge kommer ta funktioner från dagens program men rendera webben med samma motor som används i Chrome, Opera, Vivaldi och ett antal andra webbläsare. Genom att frikoppla Edge från Windows 10 kommer Microsoft kunna släppa programmet även för Windows 7 och 8 (samt Mac OS!).

Uppdateringar av Edge kommer i framtiden ske separat från Windows, så att exempelvis företag som rullar ut Windows-uppdateringar långsamt ändå kan hålla webbläsaren uppdaterad med de senaste säkerhetsfixarna.

När edgehtml-motorn nu går i graven återstår bara tre någorlunda stora html-motorer på marknaden: blink (Chromium, Chrome), webkit (Safari) och gecko (Firefox). Microsofts gamla trident-motor som används i Internet Explorer har dessutom fortfarande många användare.


Ursprunglig artikel:
Microsoft Edge har funnits i tre år men har fortfarande bara drygt fyra procents marknadsandel, trots att det är den medföljande webbläsaren i Windows 10. Chrome leder alltjämt med ungefär två tredjedelar av marknaden, och till och med Apples Safari har högre marknadsandel än Edge.

Windows Central rapporterar nu att Microsoft sägs vara på väg att lägga ner Edge och den egenutvecklade html-motorn edgehtml. Istället bygger Microsoft, enligt anonyma källor på företaget, en ny webbläsare baserad på Chromium med kodnamn Anaheim.

Det är möjligt att namnet Edge kommer behållas medan enbart html-motorn byts ut, eller så kan programmet få ett nytt namn för att distansera sig från det något misslyckade Edge.

Microsoft-utvecklare har även nyligen börjat bidra med kod till Chromium-projektet.