Senaste uppdateringen 2019-04-09:

Nu kan du testa nya Edge

Nu kan den som har lust testa utvecklarversioner av Microsoft omgjorda webbläsare Edge, baserad på Chromium-motorn istället för Edgehtml. Microsoft har släppt två testversioner: dev som uppdateras varje vecka och canary som uppdateras dagligen. En version kallad beta ska också komma snart som är lite mer stabil och uppdateras var sjätte vecka.

Läs också: Vill du testa Microsofts nya webbläsare med Chromium? Nu har du chansen

Samtidigt som lanseringen av testversionerna har Microsoft gått igenom många av de förändringar som har gjorts i Chromium de senaste månaderna för att bygga nya Edge. Här är några av de funktioner som finns i Chrome men antingen helt saknas eller har ersatts av Microsofts egna versioner:

  • Säker surf.
  • Innehållsblockering.
  • Stavningskontroll.
  • Översättning.
  • Sparade formulär.
  • Röstinmatning.
  • Inbyggt stöd för Google Drive.
  • Avlusning för utvecklare.
  • Pushnotiser.

Totalt handlar det om runt 50 funktioner som hittills har tagits bort eller bytts ut. Knappt hälften är kopplade till olika Google-tjänster medan resten är funktioner som Microsoft har utvecklat under åren och vill använda sina egna versioner av.

Testversionerna som hittills har släppts är enbart för Windows 10, men versioner för äldre Windows-versioner och även Mac OS kommer släppas framöver.


Uppdatering 2019-04-03:

"Chromium-Edge" kan stödja Netflix i 4k

Som vi tidigare har rapporterat om kommer nästa version av Microsofts webbläsare Edge att baseras på Chromium, alltså samma motor som används av bland annat Chrome och Opera.

Senaste nytt är att den nya versionen av Edge får stöd för både Widevine och kopieringsskyddet Playready DRM. Dessutom ska möjligheten att se Netflix med 4k-upplösning finnas kvar, rapporterar Zdnet.

I dagsläget är Edge den enda webbläsaren som erbjuder 4k-stöd för Netflix. Safari och Internet Explorer har stöd för 1080p, medan Firefox och Opera nöjer sig med 720p.

Eftersom den nya versionen av Edge ska släppas även för Mac OS blir det alltså äntligen möjligt för Mac-användare att se Netflix i 4k-upplösning.


Uppdatering: 2019-03-05

Tidiga bilder visar hur Chromium-versionen av Microsoft Edge kan se ut

I slutet av förra året överraskadeMicrosoft genom att avslöja att utvecklingen av webbläsaren Edge kommer läggas ner, eller rättade sagt edgehtml-motorn den bygger på. Istället kommer Edge att gå över till öppna källkodprojektet Chromium som är grunden i Chrome, Opera och flera andra mindre webbläsare.

Microsoft edge

Nu harNeowinpublicerat skärmdumpar från testversionen av programmet.

Bilderna visar ett gränssnitt som påminner om både nuvarande Edge och Chrome. Bland annat har funktionen för att visa alla flikar och spara undan dem försvunnit (i alla fall tills vidare) och till höger om adressfältet syns en profilbild. Inställningarna har också blivit mer som i Chrome.

En av fördelarna med att gå över till Chromium är möjligheten att använda tillägg utvecklade för Chrome. Microsoft kommer ha ett eget tilläggsgalleri, och har redan omkompilerat ett antal tillägg.

Nya Edge är fortfarande under utveckling och mycket av det här kan komma att ändras innan skarp version lanseras.


Uppdatering 2018-12-10:

"Ska finnas på alla Microsoft-enheter"

Microsoft nya, Chromium-baserade webbläsare Edge blev en överraskning när den bekräftades av Microsoft föregående vecka, och nu kommer fler detaljer om Microsofts nysatsning på webbläsaren. Thurrot rapporterar att några av Microsofts Edge-utvecklare har svarat på frågor om nya Egde på Reddit. 

Där framgår att Microsoft vill ta webbläsaren till ”alla Microsoft-enheter”, på en fråga om den kommer också till Xbox One. Tanken är också att Edge ska få stöd för alla nuvarande tillägg som finns till Chrome (som alltså också vilar på Chromium) – något som bör det lättare att byta till nya Edge i framtiden för den som idag förlitar sig på de tusentals tillägg som finns till Chrome, som lösenordshanterare och andra viktiga verktyg.


Uppdatering 2018-12-07:

Bekräftat: Edge byter motor

Microsoft har nu bekräftat att Edge kommer gå över till blink-motorn från Chromium-projektet istället för egenutvecklade edgehtml, skriver Zdnet.

Nya Edge kommer ta funktioner från dagens program men rendera webben med samma motor som används i Chrome, Opera, Vivaldi och ett antal andra webbläsare. Genom att frikoppla Edge från Windows 10 kommer Microsoft kunna släppa programmet även för Windows 7 och 8 (samt Mac OS!).

Uppdateringar av Edge kommer i framtiden ske separat från Windows, så att exempelvis företag som rullar ut Windows-uppdateringar långsamt ändå kan hålla webbläsaren uppdaterad med de senaste säkerhetsfixarna.

När edgehtml-motorn nu går i graven återstår bara tre någorlunda stora html-motorer på marknaden: blink (Chromium, Chrome), webkit (Safari) och gecko (Firefox). Microsofts gamla trident-motor som används i Internet Explorer har dessutom fortfarande många användare.


Ursprunglig artikel:

Microsoft uppges lägga ned Edge

Microsoft Edge har funnits i tre år men har fortfarande bara drygt fyra procents marknadsandel, trots att det är den medföljande webbläsaren i Windows 10. Chrome leder alltjämt med ungefär två tredjedelar av marknaden, och till och med Apples Safari har högre marknadsandel än Edge.

Windows Central rapporterar nu att Microsoft sägs vara på väg att lägga ner Edge och den egenutvecklade html-motorn edgehtml. Istället bygger Microsoft, enligt anonyma källor på företaget, en ny webbläsare baserad på Chromium med kodnamn Anaheim.

Det är möjligt att namnet Edge kommer behållas medan enbart html-motorn byts ut, eller så kan programmet få ett nytt namn för att distansera sig från det något misslyckade Edge.

Microsoft-utvecklare har även nyligen börjat bidra med kod till Chromium-projektet.