Chromebook har länge varit ett intressant alternativ till en Windows-laptop, speciellt för dig som uppskattar bra batteritid och ett lågt pris. Men på senare tid har utbudet breddats, och vi har sett en och annan mer påkostad modell. När Chrome OS i år fick stöd för Android-appar har vi också fått se en ny sida av Chromebook, många av årets bästa nya Chromebooks har för första gången fått pekskärm.

Det har nu HP tagit till nästa nivå med Chromebook X2, en surfplatta i tolvtumsformat med högupplöst pekskärm, pennstöd, Intel Core-processor, medföljande tangentbordsdocka samt pekpenna. Den känns som en direkt utmanare till Microsoft Surface, både till formatet och specifikationerna.

HP Chromebook X2
HP Chromebook X2 är bra som surfplatta i Surface-klass, med det är som notebook den fungerar allra bäst. 

Surface-utmanare med ultrabook-prestanda
Plattan är en halvslimmad sak med svart glasframsida, silverfärgad ram och matt, vitt bakstycke. Det är lite för räta vinklar och lite för hög vikt för att den ska vara helt bekväm att bära runt på under längre stunder, precis som de flesta Windows-plattor. Men för en stunds surfande på sofflocket eller en film med plattan i knät fungerar den utmärkt.

På kortsidorna hittar vi två usb-c-portar och ström-ingång. Du kan plugga in laddningsadaptern i vilken som av portarna. På ena kortsidan hittar vi också en mikro-sd-kortplats. Det kan vara bra att ha, då det enda som inte riktigt är i vanlig notebook-klass i Chromebook X2 är dess lagring. Vi får 64 GB emmc-minne, varav en del är upptaget av operativsystemet.

Annars har den bra prestanda för att vara en Intel-baserad surfplatta. Den kör en lågenergi Core-processor ut förra generationen, Core m3-7Y30 med dubbla kärnor på 1 GHz, samt 8 GB ramminne. Det ger den riktigt solida prestanda för alla typer av vanlig surf och kontorsjobb, och klarar även av en del spel i Chrome-butiken och de flesta Android-spel i Google Play-butiken.

Knivskarp och ljusstark

Just grafikprestandan blir dock lidande av plattans höga skärmupplösning på 2 400 x 1 600 bildpunkter. Vi får inte riktigt lika bra spelprestanda som i till exempel Asus Chromebook Flip, en Chromebook med liknande processor fast 1 080p-skärm. Skärmupplösningen går inte heller att ställa ner för att öka prestandan eller för att spara batteri.

Men givetvis är extra pixlar mestadels ett plus. Skärmen är underbart skarp att titta på och att jobba med, speciellt för fotovisning och ritappar. Den har en ljusstyrka på en bit över 400 cd/m2, och ett färgomfång som med god marginal överstiger srgb-standard. Det gör den riktigt trevlig att titta på film på.

På hög ljusstyrka skiner bakbelysningen igenom ips-panelen lite väl mycket och svarta partier blir lätt grå, men dämpar vi ljusstyrkan en aning försvinner det problemet.

HP Chromebook X2
Ihopfälld är Chromebook X2 riktigt stilig, men vi undrar hur länge den matta vita ytan håller sig ren och snygg.

Bra ljud, men svag bas

Plattan har två framåtriktade högtalare vid sidan av skärmen som ger oss klart och rent ljud. Det har fylligt mellanregister och distinkt diskant, men det riktiga djupet i basen som vi får med ett par konkurrerande plattor som Ipad Pro och Huawei Mediapad M5 saknas här.

Vi får också ovanligt bra uppsättning kameror. 13 megapixel baktill och fem megapixel med vidvinkellins fram. Vore det inte för brist på en egen kameraapp och avsaknad av blixt är det smartphone-klass på bilder vi tar. Men nej, bra upplösning till trots är de nog fortfarande främst tänkt för enklare dokumentering samt videosamtal.

I surfplatteläge ser Chrome OS i princip likadant ut som i skrivbordsläge, fast med en påtaglig skillnad: alla appar körs i helskärm, och vi har inte möjlighet att skala och flytta runt på fönster som i normalläget.

Bra som notebook

Plattan fungerar också utmärkt som notebook med traditionellt Chrome OS-gränssnitt, när vi ställer den i den medföljande tangentbordsdockan. Plattan snäpper fast med ett magnetlås och sitter sedan stadigt. Till skillnad från en Surface-platta får vi här riktigt gångjärn i tangentbordet med vinklingsbar och ihopfällbar clamshell-design.

Det föredrar vi alltid framför Surface-plattornas löshängande tangentbord och utfällbara stöd, då det ger oss både stabilare konstruktion och mer flexibel användning. Tangentbordet är dessutom riktigt välbyggd med gedigen känsla i knapparna.

HP Chromebook X2 gränssnitt
Mitt under vårt test uppdaterade Chrome OS till ny design på gränssnittet, och blev ännu mer pekvänlig.

Bra valOmdöme

Chrome OS har aldrig varit bättre och mer mångsidigt än nu, och lyckligtvis ser det ut som om tillverkarna har fattat vinken och nu satsar på bättre hårdvara att köra det i. HP Chromebook X2 är ett bra exempel på det. Men ett som du också får betala en rejäl slant för. Runt 10 000 kronor kommer den att kosta enligt HP. Det här är långt ifrån de vanliga budgetmodellerna som vi är vana vid. Och även om det är väldigt mycket kvalitet så undrar vi hur många som är beredda att betala det för en Chromebook.

HP Chromebook X2 har planerad säljstart senare i december. Exakt datum är inte offentliggjort.

Fakta HP Chromebook X2 12-f080no

Testad: December 2018
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core m3-7Y30, 1 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics 615
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 64 GB emmc, plats för mikro sd
Bildskärm: 12,3 tum ips, 2400x1600 bildpunkter, multitouch
Kameror: 13 megapixel bak, 5 megapixel vidvinkel fram
Anslutningar: 2 st usb 3.0 typ c, 3,5 mm headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5) 2x2 mimo, bluetooth 4.2
Operativsystem: Chrome OS
Övrigt: Tangentbordsdocka, pekpenna
Batteritid: 9h film (hög ljusstyrka), 12h 30min blandad användning (dämpad ljusstyrka)
Storlek, platta: 736 gram
Vikt, platta: 29,1 x 21 x 0,7 cm
Storlek, dockad: 29,1 x 21,9 x 1,5 cm
Vikt, dockad: 1,45 kg
Pris: 10 500 kr (HP:s rekommenderade cirkapris)

Prestanda

Speedometer 1.0: 134 poäng
Octane 1.0: 16 003 poäng
Geekbench 4 (Android): 6 760 poäng

plus

Goda prestanda.
Utmärkt bildskärm.
Stadig tangentbordsdocka.
Bra batteritid.

minus

Inte så smidig som surfplatta.
Högt pris.

Betyg 4 av 5