I dagarna har läsare hört av sig till PC för Alla efter att ha fått misstänkta erbjudanden skickade till sig via e-post. Avsändaren ser inte ut att vara någon annan än statens spelbolag Svenska Spel, som lockar med högtalaren Sonos One för futtiga tio kronor. Förutom att ett samarbete mellan Svenska Spel och högtalartillverkaren Sonos låter långsökt ser mejlet, vid en första anblick, jämförelsevis äkta ut.

Mottagaren uppmanas att gå vidare till en sida för att delta i en hifi-undersökning och slutföra sin beställning – något vi starkt avråder ifrån. Svenska Spel har nämligen inget samarbete med Sonos, och har de senaste dagarna fått ta emot flera mejl och telefonsamtal från misstänksamma e-postmottagare.

"Svenska Spel gör inte reklam för andra företag utan det handlar om spoofing/förfalskning, dvs. någon som försöker utge sig för att vara Svenska Spel. Generellt gäller det att alltid vara skeptisk och att inte klicka på länkar eller öppna mail från okända avsändare. Vi kan tyvärr inte göra något åt dessa mail men vi beklagar dem självklart och uppmanar alla att vara försiktiga", svarar Svenska Spels it-avdelning via pressjouren.

Sonos Svenska Spel scam
Så här kan det bedrägliga utskicket se ut. Notera avsändaradressen!

Sannolikt rör det sig om någon form av nätfiske. Att välkända varumärken utnyttjas i dessa sammanhang är inget nytt – inte heller det faktum att det är svårt för företag att skydda sig mot spoofing. För ett par veckor sedan tittade vi närmare på fenomenet och fick höra från säkerhetsexperten Karl Emil Nikka att det är ytterligare en indikation på det eländiga säkerhetsläget för e-post.

Ibland kan det vara extra svårt att genomskåda mejl från falska avsändare. En av läsarna som hörde av sig till oss var kund hos Svenska Spel och dessutom registrerad mottagare av e-postutskick från högtalartillverkaren Sonos. Läsaren hade dock tagit sig en titt på e-postmeddelandets källkod och sett att det egentligen skickats någon annanstans ifrån.

Skulle även du få ett e-postutskick liknande det ovan – släng det i papperskorgen! Som regel är det alltid bra att höra av sig till den påstådda avsändaren om du misstänker nätfiske eller annat bedrägeri.