Testad produkt: HP Tango X
Pris: Från 1 990 kr hos Prisjakt

HP Tango X är egentligen en högst ordinär bläckstråleskrivare av enklare slag, för dig som bara behöver möjlighet att skriva ut papper eller ett enstaka foto lite då och då. Den har pappersinmatning i ett litet öppet fack på ovansidan, utmatning fram och två halvsmå bläckpatroner, en för svart och en för färg.

Den har ingen skannerdel och därmed ingen multifunktion, även om den i vissa butiker av misstag står listad under multifunktionsskrivare. Det beror på att det i en tillhörande mobilapp finns en skanner- och kopiator-funktion. Men det är i själva verket bara dokumentfotografering, samma som en del kameraappar till telefoner redan har. Det fungerar hjälpligt om än inte perfekt. Hur bra resultatet blir är beroende på kvaliteten på din mobilkamera.

Enkel skrivare i snyggt skal

HP Tango X är inte exceptionellt snabb eller ger exceptionellt snygga utskrifter. De är väl godkända, men inget utöver det vanliga. Svartvit text blir skarp, men färgelement i till exempel kontorsgrafik och foton om du skriver ut en pdf eller webbsida på vanligt papper blir lite bleka och dras med en påtaglig randighet – även efter att vi följt alla instruktioner vi kan hitta för att rikta in och rengöra skrivhuvuden.

HP Tango X
En diodrand lyser upp pappret under utskrift. Har det någon funktion? Vi tror inte det, men coolt ser det ut.

Utskrifter på fotopapper blir däremot riktigt bra med fina detaljer och lyster i färgerna, förutom ett vagt gråstick i hudtoner. Det är det dock nästan inte några enklare bläckstråleskrivare som klarar av att undvika. Här ser vi inte av några justeringsproblem, så det måste vara ett problem på just kopiatorpapper eller bero på den högre utskriftshastigheten.

Det som gör att Tango X sticker ut är att HP tagit denna genomsnittliga skrivare och stoppat in den i ett snyggt, modernt och extra användarvänligt skal. Tango X är ett avskalat, vitt block med rundade kanter, och ett lock upptill som fälls upp och blir till pappersinmatningsfack för upp till 50 A4-sidor när den används.

Skrivaren står på ett löst, filttäckt fodral som fälls fram när du använder den och blir då till pappersutmatningsyta. Det kan vara värt att tänka på att du behöver mycket plan bordsyta precis framför skrivaren. Annars viks den upp och täcker hela maskinen. Skrivaren upptäcker det och ställer sig då automatiskt i viloläge. Vore det inte för att det sticker ut en strömsladd baktill är det lätt att glömma att det alls står en skrivare där.

HP Tango X
Med yttre höljet uppfällt blir Tango X väldigt diskret.

Bäst på mobilen

Skrivaren har ingen egen skärm eller kontrollpanel, men ett gäng snygga diodljus inbäddade i chassit. De indikerar status för skrivarmekanik, bläck, anslutningsstatus. Sedan har den även dioder i in- och utmatningsfack för papper. Det verkar inte ha någon praktisk funktion utan är mest ett designval.

Installation av skrivaren sker enklast med hjälp av mobilappen HP Smart, som automatiskt hittar skrivaren (med bluetooth eller wifi direct, antar vi), ger oss utmärkta steg-för-steg-instruktioner om hur vi installerar bläckpatroner, fyller på papper med mera, samt hjälper oss att ansluta den till hemmanätverkets wifi.

Sedan kan appen användas för övervakning av skrivarens status och enklare utskriftshantering. Tango X stödjer också Google Cloud Print, Apple Airprint, samt HP:s egna standardfunktioner och tjänster för utskrifter via mobil och molnet. Så för utskrifter från mobil är den alldeles utmärkt.

På en pc blir det lite krångligare. Tango X har varken usb- eller nätverksport, utan det är wifi eller bluetooth som gäller. Det känns onödigt förenklat bara för sakens skull, och vi hade gärna sett ett usb-uttag baktill också.

Tango X
Strömsladden är enda kabelanslutning. Allt annat sker trådlöst.

Seg installation och ip-irritation

Nu blir det till att installera Tango X som nätverksskrivare istället. Och det fungerar inte problemfritt. Installationsprogrammet tvingar oss att gå igenom skrivarens nätverkskonfiguration en gång till för varje dator vi kör det på, trots att den redan är konfigurerad. Och efter det tar installationsprogrammet en väldig tid för att konfigurera vad som borde vara enkla drivrutiner och program.

När allt är klart får vi dock ett behändigt program med ungefär samma funktioner som mobilappen, förutom delen för dokumentscanning. Vill vi göra detaljinställningar i skrivaren skickas vi i bägge fallen vidare till dess webbgränssnitt. Det är enkelt och tydligt, men inte så bra anpassat för mobilskärmar, så där föredrar vi en pc.

HP Smart app
Enkel och tydlig installation via appen HP Smart.

Vi stöter dock på ett uppenbart problem. Skrivaren ser ut att fungera som dhcp-klient och för därmed dynamisk ip-adress från routern, men pc-programmet och drivrutinerna har uppenbara problem att hantera det. Vi behöver manuellt mata in skrivarens nya ip-adress i Windows-appen om vi skulle behöva dra ut kontakten till skrivaren.

Sedan behöver vi fortfarande starta om datorn för att den ska förstå att skrivaren inte är offline. Det här är inte ett problem som är unikt för HP Tango X, men man hade ju hoppats att HP gjort även ip-hanteringen på nätverksskrivare smartare, nu när de förbättrat så mycket annat med användarvänligheten.

HP Tango X Printer

Bästa pris just nu: 1990 kr