Testad produkt: Lenovo Yoga S730-13 81J0000AMX
Pris: 13 990 kronor hos Dustin.

”Vi har gjort den tunn. Och sedan ännu lite tunnare.” Så beskriver Lenovo sin senaste slimmade 13-tummare Yoga S730. Men även om den är Lenovos mest slimmade notebook i den här klassen – specialbygget Yoga Book tycker vi inte räknas – så är den inte den tunnaste på marknaden, Asus, Huawei, HP och Acer har till exempel alla modeller som är någon millimeter tunnare.

Men Yoga S730 är onekligen en slimmad och behändig dator oavsett, och byggd i stadigt aliminiumchassi utan att bli tung. Lätt avrundat understycke och plant skärmlock gör den bekväm att lyfta och bära runt på. Den väger precis över ett kilo, och har en laddade som visserligen är lite fyrkantigt klumpig, men som är relativt lätt.

Typ c-kontakt till allt

Denna ansluts till en av datorns tre usb c-portar. Två av dem har fullt thunderbolt 3-stöd, medan den tredje är vanlig usb 3. För övrigt är enda externa anslutningen en hörlursutgång. Vi ser inte ut att få med någon adapter från usb c till stor usb-port, men sådana är ju numera enkla och billiga att köpa separat.

Lenovo Yoga S730
Dubbla thunderbolt 3 sitter på ena kortsidan.

Skärmen sitter bakom en blank glasyta men har inte pekfunktion. Och trots att datorn alltså heter Yoga har den inte 360-gradera vikbar skärm, vilket alla Yoga-varianter vi tidigare testat har haft. Lenovo verkar ha gått ifrån tidigare namnkonventioner med Yoga för pek och Ideapad eller Thinkpad för vanliga laptops.

Det rör sig om en 1080p ips-skärm med ljusstyrka på ungefär 300 cd/m2 och ett uppgivet färgomfång som ska matcha srgb-standarden. Det gör den lämplig för filmuppspelning, surf och kontorsjobb, men kan komma lite till korta för proffsig medieproduktion. Ljusstyrkan räcker bra för alla typer av inomhusjobb, men kan bli lite för svag för starkt solsken. Den blanka skärmytan hjälper inte heller där, då vi lätt får påtagliga reflexer.

Vi får ett väl disponerat tangentbord med distinkt respons i knapparna och en hyfsat stor musplatta med god kontroll. Under tangentbordet till höger sitter också en fingeravtrycksläsare för säker inloggning med Windows Hello.

Lenovo Yoga S730
Till skillnad från tidigare Yoga är Yoga S730 varken vikbar eller utrustad med pekskärm. Skärmen går inte att fälla bakåt mer än så här. 

Ultrabook av kraftfullare klass

Yoga S730 är utrustad med Intel Core i7-processor ur U-serien, det vill säga inte de mest strömsnåla, utan de lite mer kraftfulla fyrkärniga ultrabook-processorerna som debuterade redan förra hösten. Det ger oss tillräckliga prestanda för att redigera bilder i Photoshop och hantera många tunga dokument och en handfull program samtidigt. Speciellt då vi får hela 16 GB ram, och en ssd på 512 GB med riktig hög och stabil läshastighet.

Den här sortens dator kan vara både kraftfull när den behöver och strömsnål om du vill. I alla fall om tillverkaren vet vad den gör och lyckas hålla nere bakgrundsprocesserna i systemet. Det verkar vara fallet här, för när vi snålkör datorn med dämpad skärm och enklare ordbehandling får vi driftstid på upp till 15 timmar. Pressar vi datorn hårt finns dock risken att det tar slut på minde än två. Så det gäller att själv reglera sitt användande om man vill att den ska hålla en hel arbetsdag.

Denna sorts processor kräver till skillnad från den strömsnåla Y-serien aktiv kylning. Inte konstant, så ofta är Yoga S730 helt tyst. Men till och från drar fläktar igång som har ett lite vass ton. Överdrivet högljudd blir datorn dock aldrig.

Lenovo Yoga S730
Tangentbord och musplatta håller hög klass. Skärmen är väl godkänd, men vi hade gärna sluppit dess helblanka yta.

Ljudet överraskar
Istället får dess inbyggda högtalare tillfälle att imponera. De sitter bakom ett galler ovanför tangentbordet och ger oss överraskande kraftfullt och fylligt ljud med djupa bastoner, distinkt diskant och bra stereospridning tack vare Dolby Atmos-stöd. Eventuellt sitter det också bashögtalare på undersidan, men vi kan inte säga säkert om hålen där är för att släppa ut ljud eller för att släppa in luft för kylning. Oavsett vad så låter det riktigt bra.

Lenovo har under senare år blivit allt bättre på att hålla sia system rena från bloatware, och har även experimenterat med helt rena Signature Edition-upplagor av några av sina datorer. Det här är inte en av dem, men förutom de onödigheter som Microsoft numera ser ut att fylla Windows med är det en relativt ren introduktion vi får till datorn.

I alla fall när det gäller bakgrundsappar som stör. Vi kan själva välja om vi vill aktivera Lenovo Vantage, ett extra inställningsprogram som ger smidig tillgång till en del mer avancerade val samt system- och programuppdateringar. För övrigt finns ett program med tips på fler appar att ladda hem, och ett program som kontrollerar en del funktioner i tangentbordet. Bägge kan ignoreras.

Lenovo Yoga S730
Skärmlocket är diskret grått med en logga i relief i hörnet.

Slutligen får vi också med prova-på-version av McAfee Livesafe som du med fördel kan avinstallera och ersätta med ditt eget val av virusskydd, samt samma drös av appar som i nästan alla nya Windows-datorer nu för tiden, till exempel Netflix, Linkedin och ett gäng småspel. Men det verkar vara en sak vi ska skylla på Microsoft.

Bra valOmdöme

Yoga S730 levererar stabila prestanda, pålitlig batteritid, hög kvalitet i alla detaljer och mer minne och bättre ssd än vi förväntar oss med tanke på priset. Det finns också en billigare modell med Core i5 och mindre minne och lagring. Men vi rekommenderar verkligen denna. Det extra i specarna är värt en extra slant, och dyr är den fortfarande inte. Snäppet vassare skärm och usb-adapter på köpet hade varit pricken över i, men även nu är det en toppendator för sitt pris.

Fakta Yoga S730-13 81J0000AMX

Testad: December 2018
Tillverkare: Lenovo
Processor: Intel Core i7-8565U, 1,8 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 16 GB ddr3
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, usb 3.1 gen 1 typ c, 3,5 mm headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.1
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteritid: 1h 30min (hög belastning), 15h 10min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-38 dBa
Storlek: 30,7 x 21 x 1,2 cm
Vikt: 1,1 kg
Garanti: 2 år
Rek. pris: 13 990 kr
Pris: 13 990 kronor hos Dustin.

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 6,84 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 23,75 fps
Geekbench 4: 10 711 oäng
Disk, läsning: 1 606 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Goda prestanda
Slimmad och lätt
Utmärkt ljud
Bra batteritid

minus

Ingen usb a-adapter
Reflexer i skärmen

Betyg 4 av 5