Internet blir allt mer mobilt och det är fler människor som surfar från en liten mobilskärm än från stora skärmar. Som ett resultat av detta byggs många webbsidor om för mobil användning och det har till och med gått så långt att Google straffar webbplatser som inte är mobilanpassade.

Därmed finns det också webbplatser som erbjuder fler alternativ och funktioner när de besöks med mobila enheter. När detta händer och du använder en skrivbordswebbläsare blir du kanske frustrerad på grund av den begränsade användarupplevelse du får.

Andra gånger kanske du vill testa och se hur en webbplats ser ut på en viss mobilenhet som Iphone, Ipad eller en Androidtelefon. De flesta webbläsare har funktioner för att emulera mobilanvändning, så du har alla möjligheter att se en webbsida som du vill att den ska se ut.

Så här enkelt visar du (och testar) en mobil webbplats på en stationär eller bärbar dator. Vi har valt de fyra mest populära webbläsarna för Windows och hoppar över Internet Explorer, som definitivt är på väg ut.

Google Chrome

Webbläsare

Gå till den webbsida du vill se. Klicka på de tre prickarna uppe till höger. Välj Fler verktyg och sedan Verktyg för programmerare. Du kan även högerklicka var som helst och välja Inspektera.

Toggle device toolbar

Klicka på den lilla knappen Toggle device toolbar. Ovanför ”mobilskärmen” kan du sedan välja några olika enheter att emulera.


Firefox

Webbläsare

Gå till den webbsida du vill se. Klicka på de tre strecken uppe till höger. Välj Webbutvecklare och sedan Följsamt designläge. Alldeles ovanför ”mobilskärmen” kan du sedan välja några olika enheter att emulera.


Microsoft Edge

Webbläsare

Gå till den webbsida du vill se. Klicka på de tre prickarna uppe till höger. Välj Utvecklarverktyg. I rullisten vid Enhet kan du sedan välja några olika enheter att emulera.


Vivaldi

Webbläsare

Gå till den webbsida du vill se. Klicka på V-ikonen längst upp till vänster. Välj Verktyg och sedan Utvecklarverktyg. I panelen som öppnas till höger, klicka på den lilla knappen Toggle device toolbar. Ovanför ”mobilskärmen” kan du sedan välja några olika enheter att emulera.