Ritprogrammet Illustrator är ett av marknadens dyraste. Till skillnad från foto- och videoprogrammen Photoshop och Premiere har tillverkaren Adobe inte tagit fram någon prispressad ”Illustrator Elements”.
Du som vill rita på datorn får med andra ord betala närmare 3 000 kronor per år i abonnemangsavgift om du vill köra Illustrator. Lyckligtvis finns det ett bra gratisalternativ, nämligen freeware-programmet Inkscape.
Använder vektorer
Både Inkscape och Illustrator är så kallade vektorprogram. Det betyder att bilderna är uppbyggda kring linjer och kurvor. Vektorprogram är bra för den som vill rita och göra illustrationer, men inte för att redigera fotografier. Foton använder i stället så kallad rastergrafik, vilket betyder att bilden är uppbyggd kring många små punkter (pixlar) med olika färg.
I ett vektorprogram är det enkelt att lägga in redigeringsbar text, byta färger och på andra sätt modifiera bilden. En vektorbaserad bild går dessutom utmärkt att förstora. Du kan dra upp bilden till valfri storlek utan att den blir oskarp eftersom det inte handlar om bildpunkter utan om matematiska formler.
Nackdelen är att det är ganska knepigt att använda ett vektorprogram. Det här gäller både Illustrator och Inkscape. Det krävs med andra ord lång tid innan du kan skapa några mästerverk. Att modifiera befintliga bilder – som vi har gjort i vårt exempel till höger är däremot enklare.
Inkscape har många år på nacken, men numera finns en ny Windows 10. Den ser ut precis som den gamla, men den är enklare att installera – i och med att du gör det direkt från Microsoft Store.
Så funkar Inkscape

1. Markera
Med pilen markerar du alla objekt du vill modifiera.
2. Geometriska figurer
Skapa cirklar, boxar och andra geometriska figurer.
3. Rita
Rita, skriv text eller spraymåla – och använd andra klassiska verktyg i ett ritprogram.
4. Högerklick
Genom att högerklicka får du snabba genvägar.
5. Färg
Välj rätt färg och modifiera den efter eget tycke.
6. Objekt
Objekt som du lägger in kan du modifiera med hjälp av pilarna.
7. Verktyg
Den här verktygsraden styrs av vad du gör. I vårt exempel har vi verktygen för att modifiera ett objekt.
8. Filhantering
Styr dina filer härifrån. Du har även knappar för att ångra, klippa, kopiera och klistra in.
9. Grupp
Klona och gruppera objekt på olika sätt.
10. Lager
Använd lager för att göra redigeringen lättare.
11. Fäst
Fäst objekt till varandra på olika sätt.