Det virtuella tangentbordet är en av de mest använda funktionerna i våra mobiler och surfplattor. Ja, även om röststyrning just nu är glödhett fortsätter de flesta av oss att skriva på med fingrarna på det inbyggda skärmtangentbordet.

Tyvärr utrustar många mobiltillverkarna våra telefoner med ganska dåliga tangentbord – men lyckligtvis är det här enkelt att byta.

Inbyggd ordlista

Tangentbordet i Android är en slags app, och du kan själv gå in i Google Play Butiken och ladda hem ett nytt. Som du ser i vår guide här finns det många att välja mellan, och ett av de bästa är Swiftkey från Microsoft.

Med Swiftkey är det lätt att skräddarsy så att du får en storlek och en layout som passar just dig. Men det riktigt smarta handlar om inmatningen av text.

För det första kan du dra med fingret mellan alla bokstäver i ett ord. För många går det här fortare än att peka på varje tangent individuellt. Swiftkey har dessutom en inbyggd ordlista som förutser vad du vill skriva. Det finurliga är att appen lär sig vad du brukar skriva och anpassar på så sätt förslagen till just de ord som du använder ofta.

Den här metoden används av flera andra virtuella tangentbord, och det bör förstås tilläggas att det kan ses som ett integritetsproblem. Det du gör är ju att ge företag som Microsoft och Google tillgång till all text som du skriver med ditt tangentbord.

Tänk också på att inställningsmenyerna varierar på olika telefoner. I vår guide har vi använt en Nokia med Android One. Swiftkey fungerar också för Iphone/Ipad, läs mer i den här guiden.


Tangentbord
Logitech K480 är ett av många bluetooth-tangentbord som passar för mobilt bruk.

Använd ett riktigt tangentbord

Du som skriver mycket på din mobil eller platta kan köpa ett vanligt bluetooth-tangentbord och koppla in det. Så här gör du i Android.
1. Öppna Inställningar, Ansluta enheter. Se till att Bluetooth är påslaget och välj Parkoppla en ny enhet.
2. Slå på tangentbordet och aktivera bluetooth med en knapp som brukar heta Connect. Nu dyker ditt bluetooth-tangentbord upp under Tillgängliga enheter. Klicka på den så visas en sifferkod.
3. Skriv koden på tangentbordet som bekräftelse. Om allt går enligt plan är det bara att börja skriva. När du stänger av ditt fysiska tangentbord återgår du till ditt virtuella.
4. Om du vill ändra inställningarna för ditt tangentbord väljer du Inställningar, System, Språk och inmatning, Fysiskt tangentbord.