FRÅGA. Jag har ett problem och det är att jag har skannat några gamla textdokument. Formatet blev jpeg, och jag vill konvertera till Word för att kunna redigera texten.
Ulla

SVAR. När man skannar eller fotograferar en text så blir resultatet alltid en bild, och i en sådan kan du inte redigera någon text.

För att förvandla bilden till en text krävs ett så kallat ocr-program. Ocr står för Optical Character Recognition (optisk teckenigenkänning) och betyder att datorn förvandlar "bilden av text" till riktiga bokstäver som du kan redigera i exempelvis Word.

Vissa skannrar har ocr-funktionen inbyggd och det finns även separata ocr-program, exempelvis betalprogrammen Abbyy Finereader och Omnipage.

OCR
Välj språk, ladda upp en fil och klicka på Extract text. Svårare är det inte att med sajten I2OCR få fram en text som du kan klistra in var som helst.

Du kan även välja bland flera gratisalternativ. Du kan exempelvis använda internetsajter som I2OCR där jpeg-bilder du laddar upp omvandlas till text som går att klistra in i exempelvis Word. Tänk på att välja Svenska som språk, annars blir resultatet väldigt konstigt.

Ett annat gratisalternativ är att använda Googles näthårddisk Google Drive för att omvandla bild till text. Läs mer i vår artikel här.