Testad produkt: Asus RT-AX88U
Pris: 4 490 kronor hos CDON.

Den nyaste generationen trådlöst nätverk, 802.11ax eller Wifi 6, kan under kommande år göra stora förbättringar i både hastighet och stabilitet. Inga prylar – datorer, telefoner, plattor med mera – som ansluter med Wifi 6 finns ännu, men nu börjar routrar dyka upp som stödjer den nya tekniken, så att det är klart att köra när klienterna kommer, förhoppningsvis på bred front redan under 2019.

Standardorganisationen IEEE introducerar här ett gäng förbättringar både för 2,4- och 5 GHz-bandet. Jämfört med nuvarande 802.11ac, eller Wifi 5, handlar det till exempel om smartare datapakethantering för jämnare trafik till flera enheter samtidigt, möjlighet att hantera fler parallella dataströmmar samt mer avancerad frekvensmodulering för högre maxhastighet, och strömsparande funktioner för mobila wifi-enheter.

Läs även: Fler tester av snabba routrar

Under utveckling

Fler funktioner ska ingå i Wifi 6 i framtiden, till exempel teknik som gör att många wifi-nätverk tätt intill, till exempel i ett hyreshus där alla dina grannar har en varsin router, inte stör ut varandra lika mycket som nu. Men routrarna börjar nu lanseras, då med flertalet av standardens funktioner implementerande, men inte riktigt alla.

Asus RT-AX88U
Asus RT-AX88U ger oss extra många fasta nätverksportar, och möjlighet till länkaggregering. Det är kanske inte en funktion för alla, men något som en del krävande och kunnuga användare kan uppskatta.

I dagsläget finns det inte en enda pryl som kan utnyttja tekniken fullt ut, ax-mottagare kan dröja en bra bit in i 2019 innan vi får se. Adaptrar och mediabryggor lär dyka upp först, kanske också laptops och mobiler. Innan dess innebär inte en investering i en Wifi 6-router någon omedelbar förbättring för dina trådlösa prylar.

Asus RT-AX88U är den första Wifi 6-routern som kom till försäljning i Sverige. Den kostar ungefär 4 500 kronor och är en halvstor hemmarouter med fyra rejäla påskruvade antenner och två frekvensband. En av tankarna med just Wifi 6-tekniken är att det inte ska behövas ett extra 5 GHz-band som tar upp frekvenskanal i grannskapet för att du ska kunna ansluta extra många enheter.

RT-AX88U uppges ha en maxkapacitet på 2,4 GHz på hela 1 148 megabit per sekund på 2,4 GHz och 4 804 megabit på 5 GHz, totalt nästan 6 000 megabit. I alla fall i teorin.

Mest ac än så länge

Dessa siffror och de andra tekniska fördelarna når du först när du kan skaffa prylar som ansluter med Wifi 6. I dagsläget beter sig RT-AX88U som en mer normal dubbelbands ac- eller Wifi 5-router med full bakåtkompatibilitet. Men en riktigt bra sådan, med stabil uppkoppling, relativt bra räckning, god maxhastighet till enskilda Wifi 5-klienter, snabb hastighet mellan wan och lan och hela åtta fasta Ethernet lan-portar baktill.

Asus RT-AX88U
En av dess två usb 3.0-portar sitter på framsidan, men under en lucka.

Dessa har givetvis gigabit-hastighet och klarar dessutom länkaggregering. Det innebär att om du har en dator med dubbla nätverkskort så kan den kombinera dem så du får mer än en gigabit fast uppkoppling. Förutom dessa portar får vi också dubbla usb 3.0-portar och rejäla knappar framtill för att wps-parkoppla och för att stänga av eller slå på wifi.