Massor av funktioner

RT-AX88U kommer med samma fullpackade funktionsutbud som alla bättre Asus-routrar, inklusive finesser som svarstidsoptimering för onlinespel, nedladdningsklient, inbyggt virusskydd, skrivarserver flera typer av fil- och mediaserver, vpn-server, behändigt gästnätverk, fjärråtkomst via Asus molntjänst Ai Cloud, och stöd för att konfigureras som en mediabrygga eller mesh-nätverksenhet.

Asus har bredaste och tyngsta funktionsutbudet bland hemmaroutrar, men det är på gott och ont. Samtidigt som det är roligt med en massa funktioner innebär det att gränssnittet snabbt blir rörigt, både i webbgränssnitt och i mobilappen. Att genomföra en del enklare operationer kräver ett par extra klick i menyer jämfört med en del av konkurrenterna.

Asus RT-AX88U
Gränssnittet och funktionsutbudet känns igen från flera Asus-routrar på senare tid.

För att ta reda på vad Wifi 6-tekniken i RT-AX88U går för tog vi in två stycken, och anslöt en pc med dubbla nätverksportar i den ena, samt pluggade in en snabb ssd på usb 3-port på den andra, och testade sedan att föra över filer mellan dem. Mycket riktigt kunde vi då överskriva 1 gigabit i hastighet, vilket annars är svårt att göra i en router nätverksporten annars sätter gränsen. Det kan vi å andra sidan även göra med en bra Wifi 5-router med 4x4 mimo-koppling till en mottagare.

Så det är än så länge svårt att säga exakt hur bra RT-AX88U är. Dels för att det är ont om konkurrenter att jämföra med, dels för att det krävs fler mottagare som stödjer tekniken, och slutligen för att standarden fortfarande är under utveckling och alla tänkta tekniker inte finns implementerade i tidiga produkter som denna.

Omdöme

I dagsläget skulle vi därför nog avvakta med att investera i en Wifi 6-router, om du inte absolut vill vara med i första vågen av en ny teknik för sakens skull. RT-AX88U håller god kvalitet rakt igenom men Asus egna RT-AC88U är lika bra för alla prylar du har idag och 95 procent av prylarna du kommer ha i slutet av 2019 – och kostar 1 500 kronor mindre. Behöver du inte massor av fasta nätverksportar och länkaggregering kan du komma undan ännu billigare.

Läs även: Fler tester av snabba routrar

Fakta Asus RT-AX88U

Testad: December 2018
Tillverkare: Asus
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac/ax (wifi 1-6)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: AC3500, AX6000
Anslutningar: 1 gigabit wan, 8 gigabit lan, 2st usb 3.0
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps
Filserver/skrivarserver: Ja/ja
Övrigt: Stöd för usb-modem, stöd för mesh, föräldrakontroll, virusskydd, nerladdningsklient, gästnätverk, QoS med speloptimering, vpn-server, stöd för Alexa och IFTTT
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärradministration: Via app
Garanti: 3 år
Pris: 4 490 kronor hos CDON.

plus

Förberedd för Wifi 6
Goda prestanda, även som dual band Wifi 5
Extra många ethernetportar
Många extra funktioner

minus

Wifi 6 ännu inget du kan utnyttja
Relativt dyr
Bitvis rörigt gränssnitt

Betyg 7 av 10

Asus RT-AX88U Pris vid test: 4137 kr.

Bästa pris just nu: 4264 kr