Det senaste året har smarta hemmet-prylar fått ett rejält genombrott. Uppkopplade lampor som Philips Hue, övervakningskameror som Arlo Pro och mediaspelare som Chromecast blir allt vanligare – och lanseringen av den svenska versionen av den smarta högtalaren Google Home satte definitivt fart på intresset.

Läs mer om högtalaren Google Home i vår stora guide.

Den som skaffar smarta prylar från olika tillverkare får många olika appar för att styra dem – på samma sätt som vi har många fjärrkontroller i vardagsrummet. Vill du slippa växla mellan apparna kan du skaffa Google Home-appen, som fungerar som en universalfjärrkontroll.

Du använder förstås Google Home-appen för Googles egna prylar och tjänster, men den har också stöd för över 5 000 andra prylar och tjänster från flera hundra olika tillverkare.

Du kan med andra ord tända och släcka dina Philips Hue-lampor, växla mellan låtarna i Spotify och pausa en film på Netflix. Däremot är det viktigt att komma ihåg att du bara kommer åt de grundläggande funktionerna i Google Home-appen. Vill göra något mer avancerat måste du öppna tillverkarens egen app.

Röst eller finger

Du väljer själv hur du vill använda Google Home-appen. Du kan peka på menyknappar som Släck, Tänd och Pausa i din mobil, men du kan lika gärna trycka på mikrofonikonen för att ge röstkommandon.

Har du skaffat den smarta högtalaren Google Home kan du lika gärna välja att ge röstkommandona här – utan att slå igång appen.

Oavsett hur du använder Google Home är det viktigt att komma ihåg att allt du gör sparas hos Google och att den här informationen används för att skräddarsy reklam. Är du mån om din personliga integritet och tycker att den här sortens övervakning känns obehaglig bör du med andra ord inte använda tjänsten.


Så funkar appen Google Home

Google Home

1. Lampor

Du kan tända och släcka uppkopplade lampor här.

2. Uppspelning

Styr uppspelningen av musik och video på exempelvis en Chromecast eller Android-tv.

3. Inställningar

Lägg till nya enheter och gör andra inställningar.

4. Rum

Välj ett rum för att se vilka enheter som finns – och utföra vissa kommandon.

5. Kontrollera

Peta på en enhet för att få mer kontroll.

6. Styr vidare

Ta kontrollen över en enhet – du kan exempelvis justera volymen.

7. Hem

Gå till hemsidan för Google Home, alltså den vy som visas på bilden.

8. Upptäck

Håll koll på vad Google Home gör just nu och få smarta tips.

9. Röst

Tryck på mikrofonen för att läsa in ett röstkommando.

10. Bläddra

Bläddra bland ditt medieinnehåll.

11. Profil

Styr ditt konto härifrån och gör vissa integritetsinställningar.