Bland pc-tillverkarna har MSI stuckit ut genom att nästan uteslutande bygga speldatorer. Det har funnits en och annan kompakt skrivbordsdator och allt-i-ett genom åren, men på senare år har det varit hundra procent gaming från den taiwanesiska tillverkaren.

Under hösten presenterade MSI dock ett par datorer som avvek från deras vanliga repertoar. En av dem är P65 Creator, en kraftfull men slimmad 15 tums så kallad prosumer-laptop tänkt för mediaskapare, både privat och i yrkeslivet. Åtminstone är det så den presenteras, men när vi skrapar lite på ytan visar det sig mest vara en fråga om paketering.

Läckert färgval, bekant kantighet

Det mest uppenbara med P65 Creator är dess annorlunda design med vitt chassi och gulddetaljer, bland annat i avfasade kanter i chassit runtom. Men den är ganska kantig och på nära håll har den en del udda materialval, med plast och tunna lättmetallplåtar om vartannat. Det är också påtagliga glipor mellan dessa på ett par ställen och en hel del vassa kanter som gör datorn obekväm att bära runt på.

MSI P65 Creator
MSI P65 Creator har ungefär samma form som tillverkarens mer slimmade spel-laptops, men en helt annan yta.

Jämfört med liknande modeller från Apple, Asus och HP är P65 Creator en stor och tjock enhet. Detta då det är samma chassi för tre olika modeller, och den mest maxade av dem fortfarande rymmer riktigt vassa spelprestanda.

Detta tack vare det kraftfulla grafikkortet Geforce GTX 1070 i så kallad Max Q -design. Det är en specialversion av grafikkortet som gör att det går att stoppa in i en så här pass kompakt dator. Det är med andra ord en dator som du utan tvekan kan bränna av några rundor Fortnite på under lunchen. Och mer krävande spel än så.

Sex kärnor råkraft

Med en sexkärnig Intel Core i7 i Coffe Lake-generationen och 16 gigabyte snabba dddr4-minmen (med möjlighet att uppgradera till 32 GB) är jobbprestanda också de väldigt solida. Vi får en stor ssd på 512 gigabyte, men den är inte mer än knappt godkänt snabb.

På sidorna och baktill sitter också rejäla galler med kylflänsar bakom. Det behövs, speciellt i denna modell med extra kraftfullt grafikkort. Det är mest när vi spelar som fläktar går igång som mest, men även vid halvtungt cpu-jobb kan det bli störande högljutt.

MSI P65 Creator
Datorn levereras i den läckraste låda vi sett, i äkta trä, mässingsglänsande gångjärn och magnetlås.

Uppfälld och igång är datorn en trevlig upplevelse. Skärmen är högt placerad med ett par extra centimeters marginal nedtill, vilket ger lyft blick och bättre arbetsställning. Vi får också bekväma ytor att vila handlederna på, och ett stort tangentbord med hög kvalitetskänsla i knapparna. Bakbelysningen är lite ojämn och gör att en del tecken på knapparna blir svårlästa, men annars har vi inte mycket att klaga på. Någon rgb-belysning, som i MSI:s många utpräglade speldatorer, får vi inte här.

Datorn har en relativt liten men riktigt bekväm och precis musplatta. Den har en fingeravtrycksläsare infälld i ena hörnet. Det är aldrig en användarvänlig lösning, men MSI får ändå plus i kanten för möjligheten till biometrisk inloggning.

Gott om anslutningar

Datorns rätvinkliga sidor och relativt tjocka chassi gör att det finns gott om plats för externa anslutningar, och det har MSI utnyttjat väl genom att stoppa dit ett urval av det mesta du kan tänkas behöva, från fast ethernet till thunderbolt 3 och stora usb-portar, samt separata utgångar både för hdmi och displayport. Det uppskattar vi alltid.

Skärmen är en matt ips-panel på 1 920 x 1 080 bildpunkter som precis som så mycket annat med P65 Creator vittnar om dess gaming-rötter. Den har inte bästa färgbalansen eller omfånget för professionell medieproduktion, och kommer dessutom med 144 Hz-bildfrekvens, något som mest uppskattas av just gamers. Ljusstyrkan är lagom för inomhusbruk men med maxnivå på cirka 250 cd/m2 kan den komma till korta i dagsljus ute.

MSI P65 Creator
MSI P65 Creator har alla anslutningar du kan tänkas behöva.

Vidare får vi en blek högtalare, som visserligen levererar hög volym men också vass diskant, tunn bas och mellanregister. Det är synd det för själva ljudhårdvaran i datorn är bra, med stöd för hd-audio och hög kvalitet på förstärkare. Pluggar vi in ett par hörlurar i 3,5-millimetersuttag låter det riktigt bra. Vi saknar dock möjlighet att ställa in ljudbilden med någon sorts equalizer.

MSI är försiktiga med extra mjukvara. Vi får en merbantad version av deras program Dragon Center som ger oss en viss fläkt- och prestandakontroll, men den har fått mer sober design och mindre flashig gamer-estetik än vi är vana vid. Annars är det inget uppenbart bloatware.

Omdöme

MSI lyckas inte riktigt släppa att de är en speldatortillverkare. P65 Creator liknar, i funktioner, specifikationer och form, mest av allt dess GS-serie av laptops. Det gör P65 Creator till en lockande speldator för den som inte vill ha en som ser ut som alla andra, men en mindre imponerande Pro-utmanare. Bättre skärm och mer bärvänlig form hade varit tacksamt.

Fakta MSI P65 Creator 8RF-453NE

Testad: December 2018
Tillverkare: MSI
Processor: Intel Core i7-8750H, 2,2 GHz hexa core
Grafik: Geforcer GTX 1070, 8 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 15,6 tum matt Ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 3, usb 3.1 gen 2 typ a, 2 st usb 3.0, lan, mini displayport, hdmi, hörlur, mikrofon
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5
Operativsystem: Windows 10 Home
Batteritid: 55 min (hög belastning), 6h 10min (låg belastning)
Ljudnivå: 30-41 dBa
Storlek: 35,8 x 24,8 x 2 cm
Vikt: 1,88 kg
Pris: 25 990 kr
Garanti: 2 år

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 10,21 poäng
Geekbench 4: 19 626 poäng
Cinebench 11.5, grafik (OpenGL): 58,14 fps
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 12 350 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 4 780 poäng
Disk, läsning: 348,1 MB/s
Disk sökning: 0,2 ms

plus

Höga prestanda.
Gott om anslutningar.
Elegant yttre.
Högfrekvent skärm.

minus

Tjock och kantig.
Högljudd kylning.
Medioker batteritid.
Ingen skärm för mediaskapande.

Betyg 3 av 5