Ransomware, eller utpressningstrojaner, är ett av de läskigaste cyberhoten just nu. Vad det handlar om är ett slags virus som låser dina digitalbilder och andra viktiga filer. För att rädda dem måste du betala pengar till utpressarna.

Problemet är att det inte alltid räcker med att betala – skurkarna kan lika gärna ta pengarna utan att ge dig tillgång till filerna.

Ransomeware

För att hjälpa oss användare har Europol tillsammans med den nederländska polisen och de stora säkerhetsföretagen skapat projektet No More Ransom. Här kan du läsa mer om ransomware och få tips om hur du gör för att förebygga problemen.

LÄS MER: Så attackeras du av ransomware – och så skyddar du dig

Men det mest intressanta är avdelningen som heter Dekrypteringsverktyg. Här samlas alla de gratisverktyg som säkerhetsföretagen har tagit fram. Klicka bara på det ransomware som du har drabbats och välj Ladda ned så hämtar du det verktyg som kan hjälpa dig. Om du inte vet vad du har drabbats av kan du ladda upp en av de skadade filerna.

Tänk dock på att det är viktigt att läsa alla instruktioner noga innan du sätter igång så minskar du risken att något får fel.

Surfa till www.nomoreransom.org