När du arbetar i ett nätverk med flera datorer och delade mappar kan du behöva ansluta en viss delad nätverksmapp till en lokal enhet, så att du enkelt kan komma åt den från Utforskaren.

Det är ju så mycket enklare att bara välja en mapp när du ska spela musik, leta reda på en film eller hämta en säkerhetskopia. Olika datorer i nätverket kan ha olika mappar, så att var och en i familjen bekvämt kommer åt sina filer som är lagrade på den gemensamma hemmaservern, eller nas som den ofta kallas (Network Attached Storage).

Det är enkelt att genomföra och om du vill kan du skapa flera anslutna nätverksenheter, både till olika nas-mappar och till mappar på andra datorer eller enheter i nätverket. Allt du behöver är dina inloggningsuppgifter till den aktuella enheten.

NAS

1. Utforskaren

Öppna Utforskaren och klicka på Den här datorn i panelen till vänster. Klicka på Anslut nätverksenhet i menyfältet.


NAS

2. Välj enhet

Välj en ledig enhetsbeteckning. N för NAS, kanske? Bläddra fram önskad mapp eller skriv in nätverkssökvägen. Bocka för båda rutorna. Klicka på Slutför.


NAS

3. Autentisering

Skriv in dina inloggningsuppgifter och bocka för att de ska kommas ihåg. Klicka på OK och vänta på anslutningen.


NAS

4. Mapp

Nu har du en bekväm genväg direkt till din valda mapp på enheten. Du hittar den under Nätverksplatser eller direkt i trädet i panelen till vänster i Utforskaren.