Vpn (Virtual Private Network) har vi talat om förut. Det är en säker och krypterad anslutning som skyddar de data du överför. Virtuella privata nätverk, som förkortningen betyder på svenska, är synnerligen lämpliga för att kryptera din nätverkstrafik när du ansluter till offentliga wifi-nätverk och krävs kanske för att du ska komma åt företagets nätverk under resan.

Men det är väl inte bara med Windows-datorn du vill ansluta – det är minst lika viktigt att skydda dig när du använder telefonen eller plattan.

Sponsrat: Skapa nya, starka lösenord och lagra dem säkert med F-Secure KEY – hämta gratis!

Kravet är att du redan har en vpn-anslutning att utnyttja, hemma i routern eller via någon vpn-tjänst. Du måste också känna till ip-adressen eller webbadressen till vpn-servern som du vill ansluta till.
Och så behöver du förstås dina vpn-autentiseringsuppgifter, vanligtvis i form av användarnamn och lösenord.

Det kan också finnas andra speciella konfigurationsalternativ relaterade till vpn-anslutningen du håller på att konfigurera. Dessa inkluderar saker som vpn-servertyp, krypteringstyp eller specifika dns-servrar som vpn-anslutningen måste använda.

Som vanligt måste du tänka på att det kan se olika ut i olika Android-enheter.

Vpn

1. Inställningar

Gå till Inställningar och sedan till Nätverk och internet. Klicka på VPN, eller om det inte finns, först på Mer och sedan på VPN. Klicka på plustecknet för att lägga till en anslutning.


Vpn

2. Redigera

Finns inget plustecken kan det i stället stå Lägg till VPN-profil. Ge anslutningen ett namn, välj vpn-typ och skriv in serveradressen. Klicka på Spara.


Vpn

3. Använd

När din nya anslutning finns med i listan över vpn-anslutningar är det bara att klicka för att använda den. Ange användarnamn och lösenord. Du kan markera Spara kontoinformation för att slippa göra det igen.


Vpn

4. Anslut

Klicka på Anslut. När uppkopplingen är klar visas texten Anslutet och du kan surfa säkert. Så länge vpn-anslutningen pågår visas också en nyckelsymbol i informationsfältet.