Testad produkt: ASUS ZenBook S13
Pris: 18 990 kronor hos Webhallen.

I höstas testade vi första versionen av Zenbook S, den nya extra kompakta premium-laptopen från Asus. Nu har uppföljaren som visades upp på CES i vintras släppts, och blir tillgänglig i handeln under maj månad. Redan nu går den att beställa i en handfull butiker, men leveranser sker inte förrän framåt mitten av månaden.

Zenbook S13 är en lyxig dator i 13-tumsformat, som är byggd för att både vara extra kompakt och extra ergonomisk. Den har minimala skärmkanter, och i nya modellen har de blivit tunnare än någonsin, ungefär fyra millimeter både på sidorna upp- och nertill.

Där nere är kanten egentligen tjockare, men fäller vi upp datorns skärm lyfter den upp bakdelen av tangentbordet för en bekvämare arbetsställning. Det hjälper också till med luftintag för kylningen. Dessutom gör det att vi enbart har skärmyta kvar synlig, och nästan inga marginaler.

Asus Zenbook S13 UX392FN stängd
Asus Zenbook S13 UX392FN har chassi helt i polerad eller mattslipad metall.  

Skärm som breder ut sig

Datorns yttermått är inte mindre än föregångarens, i alla fall inte på bredden. Den är kortare på längden – under två decimeter – men det beror på en lite annan konstruktion i gångjärnet än hos förra modellen. Tjocklek och vikt är ungefär desamma. Datorn är inte extremtunn, men har föredömligt låg vikt på precis över ett kilo.

De tunnare kanterna gör i stället att en snäppet större skärmpanel ryms, 13,9 istället för 13,3 tum. Den har samma upplösning som tidigare; 1920x1080 bildpunkter. I en så här påkostad maskin (vår testade modell har en prislapp på cirka 19 000 kronor) hade vi nog hoppats på en 1440p-panel för lite extra skärpa och jobbyta.

På plussidan är skärmen rejält ljusstark, levererar fin kontrast och matchar i princip srgb-standarden i färgomfång. Den har också fått bättre gråskalekontroll än föregångaren, som hade vissa problem med så kallad bandning i tonade ytor. Det ser vi inte här.

Bra ljud, sämre kamera

Datorn har högtalare framtagna tillsammans med Harman Kardon, som ger fin tydlighet och balans med bra stereospridning. Vi saknar dock lite extra tryck i basen, men ljudbilden går att kontrollera i en egen app där vi kan få en fylligare klang med detaljerad equalizer.

Asus Zenbook S13 UX392FN skärm
Nya Zenbooken har fått större och ljusstarkare skärm med högre kontrast och bättre ljudkontroll. Dock fortfarande 1080p.

Med så pass tunn kant upptill har Asus inte plats för en webbkamera. En del av ovansidan på skärmen sticker därför ut ett par extra millimeter. Ja, nu får också datorerna flärp, men lyckligtvis väljer Asus att låta den sticka uppåt istället för nedåt in i skärmen.

Det ger Zenbook S en unik look, och är faktiskt även praktiskt. Det ger oss något att greppa när vi fäller upp skärmen. Tyvärr är inte webbkameran i sig någon höjdare. Den levererar 720p-bild, men med bleka färger och bitvis släpig video. Mikrofonerna gör dock ett mer godkänt jobb.

Kvalitet i detaljerna, men inte felfritt

Tangentbordet känns trots datorns kompakta format generöst tilltaget – det enda som är hoptryckt är raden med funktionstangenter upptill, samt navigeringsknappar. Det är hög kvalitet i knapparna, men orange text på silvergrå knappar ger inte den bästa kontrasten och tydligheten.

Musplattan är relativt stor och ger god kontroll, tyvärr med en fingeravtrycksläsarmodul infälld i ena hörnet. Den hade vi hellre sett separat vid sidan av.

På sidorna hittar vi en mikro sd-kortläsare, hörlursport samt en stor usb 3 typ a och två usb typ c. Dessa två är extra snabba usb 3.1 generation 2, och har dessutom displayportstöd och används för strömintag. Det enda som saknas för att de ska få Thunderbolt 3-märkning är pci express-stöd.

Asus Zenbook S13 UX392FN konstruktion
När skärmen fälls upp lyfts bakkanten på bottenstödet – och hela datorn – upp en aning. 

Välutrustad och välpresterande
Då det här är en premiumdator med premiumpris får vi givetvis också premiumspecifikationer. Den är utrustad med senaste mobila Core i7-processorn som ger både rejält med prestanda när det behövs och strömsnål drift resten av tiden, och Asus kombinerar det med Geforce MX150-grafik, 16 GB minne och en snabb 512 GB ssd.

Allt flyter på så smidigt som vi förväntar oss, och Asus håller systemet relativt rent, så det är få extra program som ligger och stör eller tar upp systemresurser under drift. Trots det är datorn rätt så tyst, ofta utan fläktkylning alls, och som mest hör vi ett milt sus. Batteritiden är likaså övertygande.

Prestandan är dock inte helt konsekvent. Vi kör två mätprogram, Geekbench med flyttalsoperationer där vi får väntade resultat, och Cinebench med avancerad strålspårningsrendering som underpresterar något. En gissning är att det kan ha med långsammare ram-minnen att göra. Den enda uppgift vi har om dem är att de är av ddr3-typ istället för nyare ddr4.

Asus Zenbook S13 UX392FN tangentbord
Tangentbordet är välbyggt och bekvämt, men texten i knapparna kan vara svårläst i vissa ljusförhållanden.

Datorn finns också till lägre pris och med enklare konfiguration än vår modell, med Core i5 och hälften så mycket ram-minne och lagring. Det hade kunnat vara ett intressant alternativ då du får samma eleganta dator, fortfarande med fullgoda prestanda för nästan allt, men sparar en slant. Den modellen ser dock inte i skrivande stund ut att vara officiellt Sverige-lanserad.

Bra valOmdöme

Det är den läckra designen som lockar mest med nya Zenbook S, supertunna skärmkanterna och extra kompakta chassit i solid, slipad aluminium ger en gedigen lyxkänsla. Funktions- och prestandamässigt gör den överlag bra ifrån sig, men har ett par små irritationsmoment och saknar något extra som gör att den lyfter en extra nivå.

Specifikationer

Modell: Asus Zenbook S13 UX392FN
Testad: Maj 2019
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i7-8565U, 1,8 GHz quad core
Grafik: Nvidia Geforce MX150, 2 GB
Minne: 16 GB ddr3
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13,9 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st usb 3.1 gen 2 typ c med displayport, usb 3.0, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: TPM, fingeravtrycksläsare
Batteritid: 2h (hög belastning), 15h 10min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-35 dBa
Storlek: 31,6 x 19,5 x 1,4 cm
Vikt: 1,05 kg
Rek. Pris: 18 999 kr
Pris: 18 990 kronor hos Webhallen.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 1 371 poäng
Geekbench 4, cpu: 15 835 poäng
Geekbench 4, gpu (OpenCL): 40 972 poäng
Disk, läsning: 988,7 MB/sek
Disk, sökning: <0,1 ms

plus

Kompakt form och låg vikt
God ergonomi och bekvämt tangentbord
Bra prestanda och extra grafik
Överlag tyst drift

minus

”Bara” 1080p-skärm
Halvdan webbkamera
Fingeravtrycksläsare i musplattan

Betyg 4 av 5