Nyligen testade vi MSI P65 Creator – en av MSI:s nya datorer där de försöker lämna den gamingbransch som de är en av dominanterna inom. Vi blev inte så imponerande av denna kraftfulla 15-tummare för mediekreatörer, då den fortfarande egentligen var en speldator, men bara med ny design.

Med 14-tummaren PS42 tar MSI ett större språng bort från spelrötterna, och denna gång lyckas de faktiskt. Det är en mer slimmad dator för kontorsjobb, surf och mediakonsumtion, men kan också användas för och enklare redigering. Tänk Adobe Premiere Elements istället för Premiere Pro.

Kantig stil men låg vikt

Chassit är stadigt med ett yttre i silvrig lättmetall. Precis som på P65 Creator är det lite kantigt med räta vinklar och vassa kanter, vilket gör atorn onödigt obekväm att bära runt på. I gengäld väger den bara 1,19 kilo.

MSI PS42
MSI kommer inte helt bort från gamer-estetiken, men nästan. Vi får stora kylningshål och lite kantigt chassi.

Att sitta med den uppfälld på ett bord är också en helt annan upplevelse. Då är det en mycket komfortabel dator. Tangentbordet hör till de bättre vi sett i en laptop av detta format, med skönt distinkt respons i knapparna, väldisponerad layout och ställbar bakbelysning.

Vi har bara en sak att gnälla på, och det är att Fn-tangenten sitter till höger om alt gr-knappen istället för i vänstra hörnet. Det gör den i och för sig på många desktop-tangentbord, så det är inte så att det direkt finns någon regel för detta. Med det förvirrar i alla fall oss till en början.

En annan nackdel är att datorn har en fingeravtrycksläsare som sitter infälld i musplattan, där den ofta är i vägen – speciellt eftersom musplattan i sig inte är särskilt stor. Både platta och läsare fungerar dock utmärkt med snabb respons och korrekt avläsning av fingertoppar.

Färger i nästan proffsklass

Skärmen är en ips-panel med 1080p-upplösning. Dess maximala ljusstyrka på cirka 280 cd/m2 är lite svag och kan innebära problem om du vill jobba i kraftfullt utomhusljus, men en bra reflexfri matt skärmyta hjälper till en del med det. Inomhus får vi en skärm med mycket verklighetstrogna färger, goda betraktningsvinklar, jämna gråskalor, och ett färgomfång som nästan exakt matchar srgb-standarden.

MSI PS42
MSI PS42 har en stil som mest påminner om en HP Elitebook av ett par år äldre modell. Men den är betydligt lättare. 

Lite bredare färgomfång hade varit bra, men det här är godkänt med tanke på datorns pris på ungefär 12 000 kronor. Vi får också med en smart app där vi bland annat kan kontrollera färgtemperatur, ställa om färgrymden (till exempel välja Rec. 709 istället för srgb) spara egna profiler, aktivera blåljusfilter och knyta skärminställningar till specifika program.

Räta på ryggen

Skärmen är högt monterad med minimala skärmkanter runtom. Det gör att den sitter några centimeter högre än de flesta laptopskärmar, vilket är ett plus för arbetsställningen och ett litet skydd mot gamnacke. Webbkameran har fått flytta ner i underkant, vilket kanske inte är det snyggaste om du vill videochatta. Men den levererar en ren och klar bild, samt tydligt om än lite tunt ljud.

På tal om ljud blir vi faktiskt mer imponerade av det här än i större och kraftfullare P65 Creator. Visst, det är inte samma tryck då hörtalarelementen av naturliga skäl är mindre, men det är distinkt och detaljerat, om än en aning vasst när vi drar upp volymen högt.

MSI PS42
På ena kortsidan sitter hdmi-uttag, en usb-c-port och hörlursport. På andra sidan sitter fler usb-portar och en fullstor sd-kortläsare.

En smart app som heter Nahimic låter oss justera det mesta i detalj, från surround till trebandsequializer. Det är samma app som i MSI:s gaming-datorer, och har även samma ljudspårningsfunktion för spel. Men just den funktionen kanske inte blir så aktuell att använda i denna dator.