Testad produkt: Samsung C49RG90
Pris: Från 14 878 kronor hos Prisjakt.

För knappt två år sedan testade vi Samsung CHG90, en riktigt läcker superbred 49 tums böjd skärm främst för gaming. Den imponerade oss med snabba svarstider och fina färger, men den kändes också lite begränsad till att just bara spela på. I år har Samsung släppt en uppföljare, CRG9, som även i butik kan stå listad med fulla modellnumret C49RG90SSU eller oftast som C49RG90. Den bygger vidare på konceptet, och gör några intressanta uppgraderingar.

Den nya skärmen har samma format, 49 tum på diagonalen och 32:9 i bildförhållande, det vill säga som två vanliga 16:9-skärmar bredvid varandra. Designen är densamma, med en stor, bred fot med höj- och sänkmekanism, och en välvd mattsvart baksida. Där skärmen möter foten sitter en ring av dioder, som ger ett vitt sken om vi inte väljer att stänga av det i skärmens menyer.

Den har också samma böjningsradie på 1800 millimeter som föregångaren. Det innebär att om du sitter på det avståndet från skärmen så får du samma betraktningsvinkel över hela ytan. Det kan vara bra, eftersom det här liksom i föregångaren rör sig om en va-panel, vilka har aningen mer kontrastskiftningar i olika betraktningsvinklar än en ips.

Samsung CRG9 skärm
Böjen i Samsung CRG9 är påtaglig. Det kanske inte faller alla i smaken, men är mestadels en fördel när skärmen är så här pass bred.

Liksom förgångaren saknar den inbyggda högtalare, men har hörlursuttag. Det hade varit roligt med en skärm i denna storlek med riktigt bra inbyggt ljud, för risken är ju att den är såpass bred att du inte får plats med separata högtalare på skrivbordet. Vi får helt ok ljud ur en Samsung-tv i denna prisklass, så varför inte en Samsung-skärm?

Fina färger och hög upplösning

Men det är en va-panel av mycket hög klass, och även om du sitter lite närmre så är skiftningarna mestadels omärkliga. Den använder sig av kvantpunktsteknik för extra bra färgåtergivning och vi får samma fina färgomfång som i föregångaren, över srgb-standarden med god marginal, 95 procent av större färgskalan dci-p3, och inte heller långt från Adobe RGB. Färgskalan är inte bara stor utan i standardläge är även färgkorrektheten god med lågt så kallat delta e-värde och marginellt varm men nära neutral färgtemperatur.

Vi gillade CHG90 att spela på men som mäktig jobbskärm blev den lite pixlig. Det har Samsung nu svarat på genom att ge CRG9 1440p-upplösning, eller totalt 5 120 x 1 440 bildpunkter och en klart mer behaglig punkttäthet och ett enormt lyft för skrivbordsjobbande.

Det är samma upplösning som i en annan 32:9 skärm vi testade i somras, Philips 499P9H. Samsung slår den skärmen med aningen vassare färghantering, även om 499P9H har en mycket snarlik panel. Framför allt får vi här klart bättre hdr-funktion än vi tidigare sett i formatet. CRG9 stödjer Vesa Display HDR1000, och har upp till 600 cd/m2 generell ljusstyrka, med möjlighet att få punktljusstyrka på upp till hela 1000 cd/m2.

Samsung CRG9 bakifrån
Baksidan är även den snygg, och gillar du inte extraljus går dioderna runt skärmfästet att stänga av. Sladdar döljs elegant inne i skärmfoten.

Den har också utmärkt kontrast med djup svärta för en så pass ljusstark va-baserad skärm. Även när vi blåser på med full ljusstyrka känns mörka ytor distinkt mörka. Att spela spel som stödjer hdr eller titta på hdr-film med skärmen innebär ett klart lyft. Vi märker dock att den sista decimetern utåt kortsidorna får ett påtagligt tapp i ljusstyrka. Det syns när det är jämna ljusa ytor i de partierna av skärmen, men annars lär du inte märka av det.

Uppgraderade anslutningar

Annat som är nytt med skärmen jämfört med föregångaren är att den har fått en fyra-portars usb 3.0-hubb, istället för två portar, något som vi klagade på i förra testet. Samsung har också ändrat om lite i uppsättningen anslutningar. Nu är det displayport 1.4 som gäller och två i fullformat istället för en stor och en i miniformat. Precis som förr har den en hdmi-port, men av hdmi 2.0-typ istället för hdmi 1.4.

Det är bra det, för med en hdmi 1.4 kan du inte få 60 Hz bildfrekvens med det här antalet pixlar. Det gör också att du blir lite begränsad i vilken dator du ansluter. Till spel-pc:n är det ingen fara, där pluggar du in en displayport och kör. Men en laptop med bara en hdmi-utgång kan ibland bara begränsad till hdmi 1.4.

Anslutningar Samsung CHG90
Fler usb-portar.

Faktiskt har CRG9 tagit ett par små steg bakåt när det gäller just spelkvaliteter. Den har lite längre svarstid, 4 millisekunder mot extremt korta 1 millisekund. Det är dock fortfarande med god marginal snabbt nog för de allra flesta. Den har även lägre maximal frekvens, 120 Hz istället för 144 Hz. Bägge dessa saker är inte vad vi skulle kalla för avgörande, och det är fortfarande en utmärkt gaming-skärm. Allra bäst blir det inpluggat i en dator med Radeon-kort, då skärmen stödjer AMD Freesync 2.

En annan detalj är att den inte är lika rolig att stoppa in en spelkonsol i. Med föregångaren som har 1080p-upplösning går det att köra delad skärm och få en exakt full hd-bild. Så du kan ha Mario Odyssey och Blooodborne på samma skärm. Det kan du fortfarande, men du får bara bilden uppdragen från 1080p, vilket ser lite suddigt ut.

Smidigt att ställa in

Skärmen har en lättnavigerad inställningsmeny med styrkors och svenskt språkstöd. Här hittar vi ett gäng färdiga bildlägen för olika genrer av spel, samt ett en handfull andra för skrivbordsjobb, film och så vidare. Dessa ger dig olika frihet att sedan justera dem manuellt, i vissa läger kan vissa parametrar vara låsta.

Här hittar vi möjlighet att ställa in svarstiden, som i standardläge inte är snabba 4 ms. Vi upplever ingen annan kvalitetsskillnad i bilden när den står på lägre läge, så varför den inte alltid ska stå ställd i topp har vi ingen aning om, och i Samsungs användarmanual framgår det inte heller.

En småkul extrafunktion är att du kan ställa in en virtuell siktpunkt, en prick eller ett kors mitt i skärmen som motsvarar det du tittar och siktar på i förstapersonsspel, om inte ett spel själv har det. Förhoppningsvis. Det kan ju variera från spel till spel var de anser att mitten och blickpunkten är. Markören går också att flytta runt.

Samsung CRG9 meny
Inställningsmenyn hör till de mer lättanvända vi sett.

Bra valOmdöme

Samsung CRG9 kostar precis över 15 000 kronor om du köper den hos Samsung, och strax under i de flesta stora svenska butiker. Det gör den lite dyrare än föregångaren var vid lansering, men extra upplösning och framför allt dess utmärkta hdr-kvaliteter och vassa ljusstyrka kan absolut vara värt det. Det här är inte bara en bra skärm för spel och media, utan också riktigt lyckad om du vill ha extra överblick när du jobbar med massor av fönster eller komplexa program som musik- och videoproduktion.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung C49RG90
Testad: November 2019
Tillverkare: Samsung
Funktion: Datorskärm
Storlek: 49 tum, 32:9 bildförhållande, 1800R kurvatur
Upplösning: 5 120 x 1 440 bildpunkter
Paneltyp: Qled va med matt yta
Ljusstyrka: 600 cd/m2 (typisk), 1 000 cd/m2 (peak)
Kontrast: 3 000:1
Hdr: Vesa Display HDR1000
Uppdateringsfrekvens: upp till 120 Hz
Svarstid: 4 ms (GtG)
Bildingångar: 2 st displayport 1.4, hdmi 2.0
Övrigt: Höj/sänkbar 107 mm, 4 portars usb 3.0-hubb, hörlur, Freesync 2-stöd
Effektförbrukning: 0,5 W standby, upp till 100 W aktiv
Storlek (med fot): 119,95 x 52,3 x 35 cm
Rek. pris: 15 060 kr på Samsung.se
Pris: Från 14 878 kronor hos Prisjakt.

plus

Stor, högupplöst bildyta.
Fina färger för både spel och skapande.
Hög ljusstyrka och HDR1000-stöd.
Bra spelegenskaper och funktioner.

minus

För stor för de flesta skrivbord.
Inbyggda högtalare hade varit trevligt.
Något dyr.

Samsung C49RG90 Pris vid test: 14154 kr.

Bästa pris just nu: 11990 kr