Att köpa en ny mobiltelefon kan vara något av en process. Du ska inte bara välja modell och bestämma huruvida du ska köpa mobilen på abonnemang eller inte – troligtvis har du också en hel del information på den gamla mobilen som du vill flytta över till den nya.

Exakt hur du ska överföra alla dina kontakter, bilder, videoklipp, sms och applikationer är inte alltid glasklart. Ska du använda molntjänster, någon särskild applikation, ett micro-sd-kort eller går det att föra över innehållet med en helt vanlig usb-kabel? Och hur tusan fungerar det med bank-id?

Flytta till ny mobil
Kompatibla? Flytten mellan Android och Iphone är inte alltid supersmidig.

Lite extra knepig blir filflytten om du byter till en telefon med ett annat operativsystem. Att byta en Iphone 6S mot en Huawei Mate 20 Pro innebär exempelvis mer småpill än om du går från en Android-lur till en annan Android-dito, eller från en Iphone till en ny Iphone.

För att göra det så enkelt som möjligt för dig att flytta över dina filer, oavsett vilken telefonmodell du går över till, har vi skrivit ett antal tips du bör ha i åtanke. Vi börjar med det enklaste: Flytt mellan två telefoner som delar samma operativsystem.


Video nedan: 5 saker att tänka på när du köper ny mobil


Googles molntjänst

På Android görs flytten enklast med hjälp av ditt Google-konto. Om du har en gammal Android-telefon har du sannolikt redan dina kontakter sparade i Googles molntjänst. I det fallet räcker det att ansluta den nya Android-telefonen till ditt konto för att dina kontakter ska synkroniseras.

Flytta till ny mobil
  1. Gå in på Inställningar och sedan Konton.
  2. Välj ditt Google-konto.
  3. Aktivera Kontakter. Dina kontakter bör nu synkroniseras direkt. Som du ser finns det även annan data du kan välja att synkronisera, som dina mail och din kalender.


Itunes och Icloud

För överföring mellan två Iphones kan du antingen använda Itunes eller Apples molntjänst Icloud. Då kommer allt från bilder till inställningar, applikationer, sms-konversationer och övrigt i telefonen att hänga med i flytten. Väljer du att använda Itunes gäller följande:
 
Flytta till ny mobil
 
  1. Anslut den gamla telefonen med kabel till din dator.
  2. Klicka på enhetsikonen längst upp till vänster, sedan på Säkerhetskopiera nu för att göra en backup.
  3. Koppla in din nya Iphone.
  4. Starta upp telefonen och välj att återställa från säkerhetskopia, där du väljer den backup som du nyss gjorde.

Vill du inte blanda in en dator har du alternativet Icloud. Har du sedan tidigare gjort en säkerhetskopiering i Icloud räcker det att du loggar in med ditt Apple-id på den nya telefonen och väljer att återställa från Icloud-säkerhetskopia. Har du inte gjort någon säkerhetskopiering på den gamla luren behöver du först göra det.
 
Flytta till ny mobil
 
  1. Aktivera Icloud-säkerhetskopior genom att gå in på Inställningar, sedan Konton och lösenord, Icloud, Icloud-säkerhetskopia och slutligen Säkerhetskopia nu. Räkna med att det kommer att ta ett bra tag.
  2. Säkerhetskopieringen är klar om det under Säkerhetskopia-fliken står något om ”senast kopierad” och ett datum.

Notera att ett gratiskonto på Icloud bara ger 5 gigabyte i lagringsutrymme. Vill du ha mer kostar det.

Andra smidiga alternativ

Om du gått från en Android-telefon till en Iphone, eller vice versa, finns det andra vägar att gå för att flytta över dina kontakter och filer.

Flytta till ny mobil

Har du till exempel ett Google-konto men har bytt ut din gamla Android-lur till en Iphone kan du göra följande: Börja med att gå in på Inställningar på din Iphone. Välj Konton & lösenord, sedan Lägg till konto och slutligen Google. Ange din e-postadress och ditt lösenord. Välj Nästa. Aktivera Kontakter och välj slutligen Spara.

Apple har i sin tur en applikation som heter Move to IOS. Den finns att ladda ner på Google Play Store på din gamla Android-lur. Med Move to IOS kan du välja vad du vill överföra till din nya telefon, exempelvis kontakter, bilder, videofiler och e-postkonton.