Telefontillverkarnas egna appar

De flesta telefontillverkare har sina egna lösningar för filöverföringar. Samsungs kallas Smart Switch Mobile och kan användas även om du vill göra överföringar från en Iphone till din nya Samsung-lur. Installera Smart Switch i antingen din gamla eller nya mobiltelefon. Därefter går det att flytta kontakter, bilder, musik- och videofiler och dylikt antingen via wifi eller en ansluten kabel. Sker överföringen mellan två Android-enheter följer även dina gamla applikationer med.

Flytta till ny mobil
Tredjepart. Olika Android-tillverkare har sina egna applikationer för filöverföringar.

Sonys lösning kallas Xperia Transfer och är snarlik Samsungs Smart Switch Mobile-app. Precis som i Samsungs app kan du med Xperia Transfer välja att ladda ner applikationen till din gamla eller nya telefon samt välja om filöverföringen ska ske via wifi eller kabel.

Om du köpt en Huawei-telefon finns applikationen Phone Clone. HTC har i sin tur HTC Transfer Tool och har du fyndat en LG-lur finns LG Mobile Switch (Sender). För att nämna några tillverkare.

Flytta dina kontakter med ett sd-kort

Om både din gamla och din nya Android-telefon har stöd för sd-kort går det att lägga in dina kontakter på ett sådant. Börja med att exportera dina kontakter på din gamla telefon till sd-kortet. Sätt in sd-kortet i din nya telefon. Gå till adressboken och välj att importera dina kontakter. Därefter behöver du bara följa instruktionerna.

Flytta över dina sms

Mycket går att överföra via molntjänster men vill du att dina gamla sms-konversationer hänger med till den nya mobilen blir det lite knepigare. Nedan följer ett knippe alternativ på lösningar, beroende på vilken flytt du vill göra.

Android till Iphone
Ska du flytta dina sms från en Android-lur till en Iphone rekommenderar vi att du tar en titt på Move to IOS som vi nämnt tidigare.

Iphone till Android
Om telefontillverkarens egen överföringsapplikation inte täcker sms finns det tredjepartsutvecklade alternativ att kika på. Ett av dem är populära I SMS 2 Droid på Google Play Store. Utöver det krävs det också att du har en dator med Itunes installerat.

Börja med att ansluta din Iphone till datorn. Öppna Itunes och klicka på Enheter-ikonen i övre vänstra hörnet. Klicka på enhetsikonen längst upp till vänster, sedan på Säkerhetskopiera nu för att göra en backup.

Flytta till ny mobil

För att enklast hitta säkerhetskopian anger du på Mac sökvägen: ~/Library/Application Support/MobileSync/Backup/.

På en Windows hittar du säkerhetskopian under \Användare\(användarnamn)\AppData\Roaming\Apple Computer\MobileSync\Backup\

Flytta över filen till din Android-telefons internminne eller micro-sd-kort.

Flytta till ny mobil

Nästa steg är att installera I SMS 2 Droid på din Android-telefon. Starta applikationen, välj Import Messages och välj sedan backup-filen du tidigare la in. Följ därefter instruktionerna för att genomföra överföringen.

Android till Android
Om du vill överföra sms från en Android till en annan Android finns bland annat tredjepartsutvecklade applikationen SMS Backup & Restore. Du behöver ladda ned applikationen från Google Play Store till både din gamla och din nya Android-lur samt ansluta telefonerna till samma wifi-nätverk.

Flytta till ny mobil

Starta applikationen och välj Överför på båda telefoner. På den gamla telefonen väljer du sedan alternativet Skicka från denna telefooch på den nya Ta emot till denna telefon.

Flytta till ny mobil

Telefonerna kommer därefter att hitta varandra över nätverket. Efter att du accepterat en inbjudan från den gamla telefonen på den nya modellen påbörjas överföringen.

Iphone till Iphone
Har du gått från en Iphone till en ny Iphone räcker det att du laddar ned en säkerhetskopia av ditt innehåll från Icloud. Då följer även dina gamla sms-konversationer med.

Flytta över Whatsapp-konversationer

Använder du den populära chattapplikationen Whatsapp vill du förmodligen flytta över de konversationerna till din nya mobil.

Flytta till ny mobil

Har du en Android-telefon kan du ladda upp en säkerhetskopia av dina konversationer till Google Drive. För att göra det, och för att sedan hämta ner säkerhetskopian på din nya Android-lur, går du in på applikationen och väljer Inställningar (uppe i övre högra hörnet), sedan Chattar och Chatt säkerhetskopia.

På Iphone fungerar det ungefär likadant, fast istället för Google Drive laddar du ner en säkerhetskopia från Icloud. Precis som på Android går du in på Inställningar, sedan Chattar och Chatt säkerhetskopia.

I nuläget finns det tyvärr ingen möjlighet att överföra Whatsapp-konversationer från Android till en Iphone, eller tvärtom. Såvitt vi vet. Det finns säkert någon tredjepartsutvecklad applikation du kan testa, men vi vågar inte rekommendera någon.