Flytta dina bilder och filer

Att flytta över mediafiler som bilder, musik och videoklipp är inte svårt och går att göra på flera olika sätt. Du kan antingen spara filerna i en molntjänst som Google Foto, Dropbox eller Icloud och därefter hämta ned dem från din nya telefon.

En annan lösning är att lägga över dina mediafiler på ett micro-sd-kort men det förutsätter förstås att både den gamla och den nya telefonen har stöd för det.

Ett tredje alternativ är att ansluta din gamla lur till en dator och flytta över mediafilerna till en mapp på hårddisken. Anslut sedan den nya mobilen och lägg över filerna från mappen. På Mac kan du göra detta om du laddar ned applikationen Android File Transfer.

Flytta till ny mobil

Så byter du sim-kort

Sim-kort finns i dag i tre storlekar: standard-sim (eller mini-sim som de också kallas), micro-sim och nano-sim, där de två sistnämnda är de vanligaste. Det finns även så kallade triple-sim som innehåller alla ovanstående typer av sim-kort. Det är ingen skillnad på dem innehållsmässigt utan det är bara storleken som skiljer dem åt.

Värt att nämna är att det även dykt upp en en ny typ av sim-kort kallat e-sim (står för embedded sim). Till skillnad från ovanstående sim-typer är e-sim ett inbyggt sim-kort. I nuläget finns e-sim bara i Apples senaste Iphone-modeller Iphone XS, XS Max och XR, men räkna med att se mer av e-sim i fler telefoner framöver.

Om du går från en äldre mobil till en modern bör du vara uppmärksam på om det krävs ett byte av sim-kort. Prata i så fall med din mobiloperatör så hjälper de dig att byta. Har du redan ett passande sim-kort räcker det att du stoppar in det i den nya modellen direkt.

Sim-facket kan sitta på lite olika ställen beroende på tillverkare och modell. Vanligtvis sitter det på någon av sidorna och för att få den lilla hållaren som du placerar som du placerar sim-kortet i krävs ofta en nål, ett gem eller liknande som trycks ner i ett litet hål bredvid sim-facket.

Sedan en tid tillbaka har det även börjat dyka upp mobiltelefoner med stöd för dual-sim, vilket kort och gott innebär att telefonen har stöd för fler än ett sim-kort. Det kan vara bra om du vill ha både ditt privata nummer och jobbnummer i samma telefon eller om du reser utomlands och vill använda ett lokalt sim-kort för att surfa billigare.

Ta med telefonnumret från sim-kortet

Det går tyvärr inte att exportera kontakter till sim-kortet på nyare versioner av både Android och IOS, men det går fortfarande att importera dem.

Flytta till ny mobil

På en Android-telefon öppnar du applikationen Kontakter och väljer Inställningar uppe i övre högra hörnet. Tryck sedan på Importera/exportera och välj att importera från sim-kortet.

Flytta till ny mobil

På Iphone går du in på Inställningar, sedan Kontakter och väljer Importera SIM-kontakter.

Så gör du med ditt mobila bank-id

Det är inte möjligt att flytta ditt mobila bank-id på din gamla telefon till din nya. Du behöver istället installera om det igen på din nya telefon. Börja med att ladda ner bank-id-appen från Apple Store eller Google Play Store, logga därefter in på din internetbank och gör en ny ansökan. Glöm inte att spärra ditt gamla bank id. Det gör du också via din internetbank.

Flytta till ny mobil
Bank-id. Det går inte föra över sitt gamla bank-id till en ny telefon.

För dig som funderar på att köpa en begagnad, äldre lur är värt att nämna att mobilt bank-id bara fungerar med Android 5 eller senare, eller Apples IOS 9 och uppåt.