En stor skärm på skrivbordet som du antingen har kopplad till din stationära pc, eller dockar in en laptop i är en ofta en förbisedd, men ack så viktig del av vardagen. Det är den du stirrar på dagarna i ända på jobbet, och som du tillbringar timmar framför hemma. Så givetvis ska den vara av hög kvalitet.

Det finns också många format och lösningar. I kontorslandskap ser vi hur folk utökar en trång arbetsyta genom att ansluta en extra bildskärm och hänger upp dem sida vid sida. Det är ett enkelt sätt att få plats med lite extra webbläsarfönster och program samtidigt.

Men det är inte en särskilt smart och mångsidig lösning. Du får en ful kant mitt i arbetsytan, och ett rätt så krångligt arrangemang på skrivbordet med extra kablar att hålla reda på. Försök att kolla på en film eller spela ett spel på den och du blir snabbt varse om de praktiska begränsningarna.

Två skärmar i en

Därför kan det vara ett mycket smartare alternativ att satsa på en riktig bredbildsskärm istället. De har samma höjd som en vanlig datorskärm med är alltså utsträckta på bredden, så att du får ett kontinuerligt, extra avlångt skrivbord.

Här har vi testat åtta sådana skärmar i samma format, 34 tum på diagonalen (i ett par fall 35 tum), och bildförhållandet 21:9. Det innebär att de är drygt 2,35 gånger längre på höjden än på bredden, och det blir alltså som att ställa upp två skärmar i klassiskt 4:3-format bredvid varandra. Det här är det allra vanligaste bredbildsformatet. Det finns också enskilda skärmar i 32:9-format, vilket innebär dubbla 16:9-skärmar. Men de är än så länga sällsynta.

bildskärm
Så här kan du få mer skärmyta. Men det känns väl lite mossigt?

Samtliga skärmar har upplösning på 3 440 pixlar på bredden och 1 440 pixlar på höjden. Det ger dig rejält med arbetsyta. Inte riktigt lika mycket som en 4k-skärm, men inte så långt ifrån. Totalt antal pixlar är knappt fem miljoner, mot drygt åtta miljoner i en 4k-skärm.

Bara böjda skärmar

En annan sak som sticker ut med skärmarna är att alla har böjd skärmyta. Det var trend på tv-apparater för några år sedan men har sedan dess blivit mindre vanligt där. Men på datorskärmar för skrivbordet lever det kvar och fungerar bättre.

Skillnaden är att en tv sitter det ofta mycket folk framför som vill se på den ur olika vinklar, men med en böjd skärm ser det egentligen bara helt rätt ut om du sitter precis rakt framför den på lagom avstånd. Det är enklare att kontrollera på ett skrivbord för en person. Då får du en skärm som ger dig rätt betraktningsvinkel både rakt fram och ute i hörnen, och en mer omslutande biokänsla för film och spel.

Att få ut optimal bild ur en skärm av denna typ ställer krav på din dator. Vill du spela spel behöver du en riktigt kraftfullt grafikkort. Det här är långt över de vanliga 1 080p-skärmarna som en gamer oftast vill maximera bildfrekvensen på, och som sagt mycket närmare 4k-skärm i pixelantalet.

Håll koll på anslutningarna

Även om du bara ska surfa och köra vanliga program på datorn så behöver du kolla upp vad din dator är kapabel till. Prestandan är troligen inget problem men skärmporten kan innebära begränsningar. Du bör se till att du har hdmi 2.0-port på datorn.

Med en hdmi 1.4-port, vilket fortfarande är ganska vanligt, finns en risk att din bildfrekvens blir begränsad till 24 eller 30 bilder per sekund. Det ger en seg upplevelse på skärmen. Har du en displayport-utgång så rekommenderar vi att du använder den istället. Samtliga skärmar i testet stödjer displayport, och är inte din displayportutgång extremt gammal så har den stöd för upp till 4k i 60 bilder per sekund eller mer.

De flesta skärmar i denna klass har också stöd för dubbla bildingångar, så att du kan ansluta en extra dator eller en spelkonsol och visa båda samtidigt på skärmen. Det finns två metoder för detta. Den enklaste heter bild-vid-bild (pbp, picture by picture), som innebär att skärmen delas på två och vardera bildkälla tar halva. Ett annat alternativ kallas bild-i-bild (pip, picture in picture). Då blir bildkälla nummer två en liten infälld ruta i den stora skärmen.

Samsung CHG90 bred bilskärm 21:9
Det finns ännu bredare. Vi har tidigare testat Samsung CHG90, en 32:9-skärm. Men den är lite för dyr för detta test, och har bara 1 080 pixlar på höjden.

Hög lägstanivå på bildkvalitet

Av våra testade skärmar är det bara en som inte har stöd för det. En sak som nästan alla har är inbyggda högtalare, återigen med ett undantag. Det kan vara praktiskt om du inte vill ha separata högtalare på skrivbordet. Tyvärr är kvaliteten på dessa mycket varierande, och är en sak som verkligen skiljer skärmarna åt.

Flera av skärmarna är byggda på exakt samma två varianter av skärmpanel och skillnaden i bildupplevelsen kommer därför av hur deras inbyggda processorer och mjukvara hanterar bildsignalen, samt hur möjligheterna till egen justering och användarvänligheten är i inställningsmenyerna.

Inga av skärmarna här är i proffsklass, även om ett par av dem med egen skärmpanel kommer lite närmre. Det får du betala lite till för. Men för de allra flesta användare levererar de en skarp bild och solid färgupplevelse.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga skärmtillverkare på den svenska marknaden som enligt Prisjakt hade skärmar till salu som matchade våra kriterier: 1 440p-upplösning eller mer, 21:9-bildförhållande eller bredare och maxpris på 10 000 kronor. Av tolv kontaktade leverantörer fick vi in skärmar från sju, och kunde sedan komplettera med lån av en aktuell skärm från Benq från en lokal datorbutik. Tre stora skärmtillverkare (HP, Acer och LG) avstod från att delta, då de skärmar som fanns tillgängliga vid testtillfället var utgående modeller som inom kort skulle ersättas av nya.

Skärmarna testades en och en anslutna till en laptop med hdmi 2.0 och Intel UHD Graphics samt en stationär speldator med displayport 1.4 och Geforce GTX 1080ti. Skärmarnas bildkvalitet bedömdes med standardinställningar samt standardprofiler och efter manuell justering av ljusstyrka och färgtemperatur. Testmoment inkluderade uppspelning av högupplöst bredbildsvideo, diverse nyare pc-spel och vardagligt jobb i Microsoft Word, webbläsare och Adobe Photoshop.

I testet använde vi HP Omen 880, en speldator vi fått låna för spel- och hårdvarutester.